Skip to main content

De voordelen van React en React Native voor app- en web development

Het bouwen van websites en apps is in de afgelopen jaren volledig veranderd. De developers van Brthrs verwelkomden de nieuwe technologieën die deze vooruitgang mogelijk maakten maar al te graag.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het integreren van generatieve AI zoals ChatGPT in bedrijfsprocessen of het gebruik van innovatieve JavaScript-frameworks bij website- en app development.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van twee JavaScript-frameworks: React en React Native. We lichten toe wat deze frameworks precies zijn, wat het verschil is en waarom wij ze zo graag gebruiken bij het bouwen van websites en apps.

Wat is React?

Zowel React als React Native zijn JavaScript-frameworks die gebruikt worden voor het ontwikkelen van online producten. Ontwikkelaars kunnen componenten uit deze online bibliotheek gebruiken om sneller een website of app te bouwen.

Het verschil tussen deze twee frameworks zit hem in het eindproduct. React wordt gebruikt om websites en web apps te ontwikkelen, React Native voor mobiele applicaties.

Het framework React is in 2011 gepubliceerd door Facebook. Het bedrijf, dat vandaag bekend staat als Meta, maakte deze bibliotheek van JavaScript code openbaar beschikbaar voor developers uit heel de wereld. Sindsdien is React uitgegroeid tot een van de populairste frameworks voor het bouwen van websites en web apps.

De app van Uber

De app van Uber Eats is via React Native ontwikkeld

Wat is React Native?

React Native is net als React door Facebook ontwikkeld. Sinds 2015 wordt React Native wereldwijd gebruikt om sneller mobiele applicaties te kunnen maken. React Native maakt hierbij gebruik van het framework React.

Het grote voordeel van React Native voor app development, is dat je er gemakkelijker apps voor meerdere besturingssystemen mee kan bouwen. React Native kan als framework gebruikt worden om hybride apps te ontwikkelen die aanvoelen als native apps.

Op deze manier kan er een app worden ontwikkeld voor meerdere mobiele platformen, vanuit één set broncode. Dit bespaart ontwikkelaars tijd en dus beperkt het de benodigde investering voor de opdrachtgever.

De voordelen van het gebruik van React en React Native

Het inzetten van de JavaScript-frameworks React en React Native biedt vele voordelen bij het bouwen van websites en apps. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van React en React Native toe.

1. Herbruikbaarheid van de code

Zowel React als React Native maken gebruik van componentgebaseerde architectuur. Dit betekent dat je verschillende componenten kunt maken en deze kunt hergebruiken in verschillende delen van je app of website. Het resultaat hiervan is dat je als developer minder code hoeft te schrijven. Dit komt de onderhoudbaarheid van een website of app weer ten goede.

Uiteraard is ook de app van Facebook via React Native gebouwd

2. Cross-platform ontwikkelen

Bij het bouwen van een app is er de keuze tussen een hybride en een native app. Native apps worden specifiek voor een besturingssysteem (zoals iOS) gebouwd, terwijl hybride apps voor meerdere platforms gemaakt worden.

React Native helpt ontwikkelaars bij het bouwen van hybride apps. Vanuit één codebase word zowel de iOS als Android versie van de app gebouwd. Dit bespaart tijd en middelen, omdat je niet aparte teams nodig hebt voor het ontwikkelen van apps voor beide platforms.

3. Sneller apps en websites bouwen

Een van de belangrijkste redenen voor het gebruik van JavaScript-frameworks zoals React en React Native is de snelheid waarmee apps en websites gemaakt kunnen worden. Deze snelheid zit niet alleen in de mogelijkheid om cross-platform apps te bouwen en code her te gebruiken.

React maakt als framework namelijk gebruik van een virtuele DOM (Document Object Model). Hierdoor hoeft het  alleen de wijzigingen in de gebruikersinterface (UI) bij te werken, in plaats van de hele pagina. Dit maakt de ontwikkeling sneller en zorgt voor een vloeiende gebruikerservaring.

Daarnaast is het ook mogelijk om traditionele programmeertalen te gebruiken binnen React Native, waardoor jouw applicatie volledig op maat kan worden geoptimaliseerd. Ook dit stelt developers in staat om sneller apps en websites te kunnen bouwen.

4. Gemakkelijk extra functies toevoegen

Een website of app is nooit helemaal af. Omdat het levende online producten zijn, worden deze constant geüpdatet en uitgebreid. React Native maakt het als framework heel gemakkelijk om extra functies aan een app toe te voegen.

Ook de app van Pinterest is gebaseerd op het React Native Framework

5. Code delen tussen web en mobiel

Wist je dat React en React Native ook elkaar versterken? Het grote voordeel van de combinatie van deze twee frameworks is dat onderdelen van de broncode gedeeld kunnen worden tussen platforms.

Op deze manier kan een ontwikkelaar onderdelen van de user interface als component gebruiken voor zowel web apps als mobiele applicaties. Hierdoor hoeven ontwikkelaars deze niet opnieuw te maken voor elk platform, waardoor de ontwikkeltijd wordt verkort.

6. Grote community

Dit voordeel is wederkerend. Vanwege de vele pluspunten van React en React native zijn de frameworks geliefd bij developers wereldwijd. Omdat ze zoveel gebruikt worden, is er een grote en actieve community van React developers over heel de wereld. Deze ontwikkelaars delen documentatie, tutorials en beantwoorden technische vragen. Dit helpt andere React ontwikkelaars bij het bouwen van apps en websites.

Daarnaast zijn React en React Native ontwikkeld door Facebook (Meta), wat grote voordelen heeft voor de ontwikkeling van het framework. Meta geeft veel ruimte en budget aan ontwikkelaars om React Native verder te ontwikkelen.

De frameworks zijn niet volledig afhankelijk van Meta. React Native is namelijk een open source framework. Mocht Meta ooit stoppen met React Native, dan is dit geen probleem voor ontwikkelaars en gebouwde apps.

Iemand gebruikt de website van Airbnb

Ook de app van Airbnb is via React Native gebouwd.

Website of app laten maken

Na het lezen van dit artikel is het waarschijnlijk wel duidelijk waarom de developers van Brthrs zo enthousiast zijn over React en React Native. Het inzetten van deze frameworken heeft een enorme impact op het ontwikkelen van websites en apps. We vertellen je er graag meer over. Neem contact op om meer te weten te komen over een React Native app of een React website.

Ga naar de inhoud