Skip to main content

Wil je graag een nieuwe app ontwikkelen? Dan kan je dit op verschillende manieren doen en voor verschillende platformen.

Wat voor type app je wil ontwikkelen kan een lastige keuze zijn. Je moet goed nadenken over een aantal zaken. Waar bevinden de gebruikers zich? Wat is het doel van de app? En welke functies zijn belangrijk?

Een app moet jouw organisatie versterken, gebruiksvriendelijk zijn en soepel werken. Een succesvolle app is een absolute toevoeging. Maar, om te slagen is het belangrijk dat je een duidelijke strategie hebt. Als dit zo is, dan volgt de juiste keuze voor het type app vanzelf. Wij denken graag met je mee over een waterdichte strategie.

In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen native en hybride apps, zodat jij een goede keuze kan maken voor de ontwikkeling van jouw nieuwe app.

Foto van kristine, robert en reinoud op het kantoor van Brthrs. Terwijl ze tekenen op een whiteboardIn het kort: een native app

In een vorige blog hebben we al kort uitgelegd wat een native app is. Om het overzichtelijk te houden benoemen we hier nog een keer de belangrijkste eigenschappen.

  • Een native app is specifiek ontwikkeld voor een bepaald platform, zoals Android of iOS.
  • Native apps bieden gebruikers vaak de beste gebruikerservaring
  • De ontwikkeling van native apps kost in vergelijking met andere types meer tijd en geld.

Wanneer kies je voor een native app?

Wil je een krachtige, snelle app ontwikkelen met een pixel-perfect design? En beschik je over voldoende tijd voor het ontwikkelen en budget? Dan is de keuze voor een native app een logische. Bovendien bouw je op deze manier een hoogwaardige app, waarmee je zeker vele jaren vooruit kan.

Een hybride app

Met een hybride app ontwikkel je snel en gemakkelijk een app voor meerdere platformen. Dit type app is gebouwd met één flexibele codebasis, dat gemakkelijk kan worden gewijzigd en hergebruikt. Zo ontwikkel je met één code een app die werkt op meerdere platformen. Dit betekent dat een hybride app dezelfde look en feel heeft als een native app, en je dus niet voor elk afzonderlijk besturingssysteem een app hoeft te ontwikkelen.

Hybride apps kan je met verschillende tools en frameworks ontwikkelen. Een populair framework is React Native. React Native is een open source framework dat is ontwikkeld door Facebook en gebaseerd op de JavaScript-library React. Het maakt gebruik van native componenten en programmeertalen om hybride apps te bouwen die aanvoelen als native apps.

Foto van Reinoud en Romana aan het werk op het kantoor van BrthrsDe voor- en nadelen van een hybride app

Hybride apps bieden sommige voordelen ten opzichte van native apps. Ze leveren een prima gebruikerservaring, terwijl ze tegelijkertijd efficiënter en kostenbesparend zijn om te ontwikkelen en onderhouden. Hybride apps kan je ook gemakkelijk bijwerken omdat ze op één codebasis zijn gebouwd.

Een nadeel van hybride apps is dat ze soms trager zijn en minder goed presteren dan native apps. Hybride apps zijn afhankelijk van native programmeertalen om op meerdere besturingssystemen te werken. Ze hebben ook niet altijd toegang tot alle functies en integraties van een smartphone, zoals wel het geval is bij native apps.

Wanneer kies je voor een hybride app?

Wil je jouw app laten werken op meerdere besturingssystemen, vanuit één code? Dan biedt de hybride app een oplossing. Bovendien zijn hybride apps vaak makkelijker en sneller te ontwikkelen dan een native app. Dit kan handig zijn als je met een beperkt tijdschema werkt of als je kosten wilt besparen.

Waar moet je op letten als je kiest voor een native of hybride app?

Bij de keuze tussen een native app of een hybride app zijn er verschillende criteria waar je rekening mee moet houden.

Budget

Als budget een belangrijke overweging is, kan het ontwikkelen van een hybride app een aantrekkelijke optie zijn. Deze manier is vaak makkelijker en sneller te ontwikkelen dan een native app. Dit kan helpen om tijd en dus kosten te besparen.

Ontwikkelingstijd

Zoals hierboven al vermeld kan het ontwikkelen van een hybride app sneller gaan dan het ontwikkelen van een native app. Als tijd een beperkende factor is, kan het kiezen voor een hybride app een goede optie zijn.

Gebruikerservaring

Native apps hebben vaak een betere gebruikerservaring dan hybride apps. Ze zijn namelijk specifiek ontworpen voor het besturingssysteem waarop ze worden uitgevoerd. Als de gebruikerservaring voor jouw app belangrijk is, kan het ontwikkelen van een native app een betere keuze zijn.

Functionaliteiten

Als je functionaliteiten wilt toevoegen aan je app die specifiek zijn voor het besturingssysteem waarop de app wordt uitgevoerd, is de keuze voor een native app een logischere. Hybride apps zijn soms beperkt in de functionaliteiten die ze kunnen bieden.

Doelgroep

Als je app gericht is op een specifieke doelgroep, is het belangrijk om de behoefte van de gebruikers in kaart te hebben. Je wilt natuurlijk wel dat jouw app daarop aansluit. Is jouw app bijvoorbeeld gericht op zakelijke gebruikers of zijn bepaalde functionaliteiten belangrijk? Dan kan de keuze voor een native app een betere zijn, vanwege de optimale prestaties en gebruikerservaring.

het kantoor van brthrs in utrechtConclusie: native vs hybride app

Het is belangrijk om te bedenken dat er geen one-size-fits-all antwoord is op de vraag welk type app het beste is. Het hangt af van de specifieke behoeften en doelen van je app. Het is daarom belangrijk om de verschillende criteria in overweging te nemen en te bepalen wat het beste past bij jouw specifieke situatie.

Een native app of hybride app laten ontwikkelen

Bij Brthrs maken we apps waar gebruikers blij van worden en die jou helpen groeien. We denken graag met je mee, in elk stadium van jouw project. Hulp nodig bij de ontwikkeling van jouw strategie? Bij het design? Of bij de ontwikkeling van jouw mobiele app?

Neem gerust eens contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Leave a Reply

Ga naar de inhoud