Skip to main content

Als internetbureau werkt Brthrs constant met nieuwe technologieën en frameworks, zoals ChatGPT, Progressive Web Apps  en React Native. Door nieuwe ontwikkelingen te gebruiken wordt ons werk leuker en is er meer mogelijk. Een voorbeeld daarvan is de vooruitgang die de technologie achter het ontwikkelen van apps heeft meegemaakt de afgelopen jaren.

Wanneer organisaties een app laten ontwikkelen willen ze graag dat deze met een zo klein mogelijke investering op zo veel mogelijk apparaten te gebruiken is. Logisch, want budgetten zijn immers niet ongelimiteerd.

Om efficiënter apps te bouwen maken ontwikkelaars gebruik van frameworks. React en React Native zijn hier een goed voorbeeld van. Het zijn twee van de meest populaire frameworks voor het ontwikkelen van web en mobiele applicaties.

In dit artikel lees je meer over het verschil tussen React en React Native, hoe deze frameworks werken en wat de mogelijkheden zijn om code uit te wisselen tussen React en React Native.

React: Web apps ontwikkelen

Facebook publiceerde het JavaScript framework React in 2011. Vandaag de dag is het een van de meest populaire frameworks voor het bouwen van web apps. Een framework is een online bibliotheek van JavaScript code. Ontwikkelaars kunnen componenten uit deze bibliotheek gebruiken om een web app samen te stellen.

Anders dan React Native wordt dit framework dus niet gebruikt om mobiele applicaties te ontwikkelen, maar om Progressive Web Apps (PWA) te maken. Een web app is in feite een website die is ontworpen om ook als mobiele app te functioneren. Deze apps hoef je niet te downloaden voordat je ze kan gebruiken. Gebruikers kunnen ze wel eenvoudig toevoegen aan je startscherm zoals ook bij ‘echte’ apps kan.

De keuze voor het ontwikkelen van een web app of juist een mobiele app hangt af van verschillende factoren. Denk aan de toepassing van het eindproduct, het beschikbare budget en de uiteindelijke doelgroep. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen het ontwikkelen van een Progressive Web App en een native app.

React Native: Hybride apps ontwikkelen

In 2015 ontwikkelde Facebook het framework React Native. Dit framework maakt gebruik van React en wordt gebruikt om mobiele applicaties te maken. Tijdens de ontwikkeling van een app is er normaal gesproken de keuze tussen een native of een hybride app ontwikkelen.

Een native app is speciaal voor het besturingssysteem van óf iPhones óf Android telefoon ontwikkeld en werkt daarom niet op andere apparaten.

Hybride apps bieden een uitkomst bij het beschikbaar maken van de app op apparaten. Hybride apps hoeven slechts eenmalig ontwikkeld te worden, waarna ze op zowel Android als iOS telefoons en tablets gebruikt kunnen worden.

React Native kan als framework gebruikt worden om hybride apps te ontwikkelen die aanvoelen als native apps. Op deze manier kan er een app worden ontwikkeld voor meerdere mobiele platformen, vanuit één set broncode. Dit bespaart ontwikkelaars tijd en dus beperkt het de benodigde investering.

Robert van Brths kijkt samen met Sharon Dijksma, de burgermeester van Utrecht, naar een computerscherm

Het verschil tussen React en React Native

Het grootste verschil tussen React en React Native zit in het eindproduct dat waar het framework voor ontwikkeld is. React is ontworpen voor het bouwen van web apps, terwijl React Native is ontworpen voor het bouwen van mobiele applicaties. Omdat de techniek achter web apps en mobiele apps verschillend is, kennen beide mogelijkheden verschillende functionaliteiten.

Een ander belangrijk verschil tussen de frameworks React en React Native is te vinden in de technieken die de frameworks gebruiken. Waar React gebruikmaakt van HTML en CSS voor het stylen van de interface, gebruikt React Native Flexbox. Flexbox is speciaal ontworpen voor het bouwen van mobiele interfaces en biedt ontwikkelaars een flexibele manier om de lay-out van mobiele aps te beheren.

React React Native
Ontwikkelt Web Apps Ontwikkelt mobiele applicaties
Gebruikt web technieken (HTML en CSS) Gebruikt app technieken Flexbox

Code delen tussen web apps en mobiele apps

Het grote voordeel van React en React Native is dat onderdelen van de broncode gedeeld kunnen worden tussen platforms. Op deze manier kan een ontwikkelaar onderdelen van de user interface als component gebruiken voor zowel web apps als mobiele applicaties.

Hierdoor hoeven ontwikkelaars deze niet opnieuw te maken voor elk platform, waardoor de ontwikkeltijd wordt verkort. Daarnaast komt dit de consistentie tussen de platforms ten goede.

Naast het delen van componenten zijn er meer manieren waarop developers tijd kunnen besparen bij het ontwikkelen via React en React Native. Een ander voorbeeld hiervan is te vinden in het gebruik van React Hooks.

Hooks bieden de mogelijkheid om state- en lifecycle-methoden toe te voegen aan functionele componenten in React. Door het gebruik van Hooks, kunnen ontwikkelaars dezelfde state- en lifecycle-methoden gebruiken op zowel web als mobiele platforms. Ook dit maakt ontwikkelen voor verschillende platforms sneller en efficiënter.

Foto van Reinoud en Romana aan het werk op het kantoor van BrthrsEfficiënter apps en web apps ontwikkelen

De mogelijkheden die React en React Native bieden, maken het ontwikkelen van mobiele producten sneller en makkelijker. De frameworks groeien nog steeds in populariteit en er wordt voortdurend verder gesleuteld aan de functionaliteiten. Naar verwachting kunnen we de komende tijd innovatieve updates verwachten.

Brthrs houdt deze innovaties nauwlettend in de gaten en past nieuwe mogelijkheden direct toe bij het ontwikkelen van web apps en mobiele applicaties. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden die deze frameworks bieden voor jouw toepassing. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of lees verder over het ontwikkelen van apps.

Leave a Reply

Ga naar de inhoud