Skip to main content

De wereld van heeft een enorme transformatie ondergaan. In 2023 is het niet langer genoeg om alleen een visueel aantrekkelijke gebruikersinterface te bouwen. Front-end ontwerpers en ontwikkelaars zijn vandaag de dag bezig met veel meer onderwerpen.

De focus bij websites en apps ligt nu bijvoorbeeld ook op het creëren van snelle, responsieve en toegankelijke webtoepassingen. Dit vereist een geavanceerde reeks tools die het leven van front-end ontwikkelaars makkelijker maken.

De tools uit dit artikel helpen je om de workflow van je front-end werk te optimaliseren. Gebruik ze om sneller code te schrijven, leen code uit bestaande frameworks, automatiseer het repeterende werk en werk slimmer samen.

1. Tools voor het schrijven van code

Een goede code-editor is de basis van een goede workflow voor front-end developers. Vandaag de dag zijn er honderden verschillende code-editors beschikbaar, welke allemaal eigen voor- en nadelen kennen.

Denk hierbij aan geliefde code-editors zoals Visual Studio Code, Sublime Text en Atom. Wat deze editors uniek maakt zijn de vele functionaliteiten. Denk aan syntax-highlighting, automatische aanvulling van code en naadloos geïntegreerde debug-mogelijkheden.

De editors zelf blijven vernieuwen. Zo heeft Visual Studio Code de Copilot van GitHub geïntegreerd. De Copilot helpt je via Artificial Intelligence (AI) om sneller en beter code te schrijven.

Deze eigenschappen maken niet alleen het schrijven van code een stuk sneller, maar maken het debugging proces vele malen eenvoudiger. Hierdoor kun je als developer effectiever werken en bespaar je kostbare tijd. Misschien komt dat side project in 2023 toch nog van de grond?

2. Frameworks en libraries

Bij het ontwikkelen van een website of app hoef je al lang niet meer alle code zelf te schrijven. Vandaag de dag zijn frameworks en libraries onmisbare tools geworden bij online ontwikkeling.

Een framework is het raamwerk waarop programmeurs een website of applicatie bouwen. Het is daarom de basis voor elk digitaal project. Een groot voordeel van een framework is dat je jouw applicatie bouwt binnen een standaardset van regels en functionaliteiten. Dat bespaart tijd en is minder foutgevoelig.

In 2023 behoren React, Angular en Vue.js tot de kroonjuwelen van deze technologische gereedschapskist. Wat deze frameworks zo krachtig maakt, is hun aanbod van kant-en-klare componenten en gestandaardiseerde structuren. Hierdoor kun je niet alleen de ontwikkeltijd aanzienlijk verkorten, maar ook de consistentie en kwaliteit van jouw code bevorderen, wat cruciaal is voor een succesvolle front-end ontwikkeling.

Lees meer over JavaScript frameworks:

Robert van Brths kijkt samen met Sharon Dijksma, de burgermeester van Utrecht, naar een computerscherm3. Tools voor automatiseren

Developers staan erom bekend dat ze al hun dagelijkse taken willen automatiseren. Waarom zou je immers 15 minuten besteden aan een taak, als je deze ook in 2 uur kan automatiseren?

In de zoektocht naar efficiëntie blijkt automatisering toch echt de heilige graal te zijn. Door repeterende taken te automatiseren, kun je niet alleen menselijke fouten tot een minimum beperken, maar verbeter je ook je workflow.

Voorbeelden van dit soort taken zijn het samenvoegen en minimaliseren van JavaScript- en CSS-bestanden, met behulp van tools zoals Grunt, Gulp en Webpack.Het resultaat is niet alleen tijdwinst, maar ook een verbeterde consistentie en kwaliteit van jouw code.

4. Tools voor responsive ontwikkelen

Nog te vaak ontwerpen en ontwikkelen developers websites op een groot scherm, zonder de responsiviteit van deze producten te testen. Grote kans dat het merendeel van je bezoekers je website via mobiele apparaten bezoekt, zorg daarom dat zij minstens net zo goed met de website overweg kunnen als bezoekers op laptops.

Google zegt het zelf het beste: ‘mobile first’. De eis is duidelijk: bouw websites die moeiteloos schalen en zich aanpassen aan een diversiteit aan apparaten en schermformaten.

Hier komen tools zoals Bootstrap en Flexbox in beeld. Ze vereenvoudigen het proces van het creëren van flexibele en aanpasbare layouts die er op elk schermformaat geweldig uitzien. Dit is enorm belangrijk voor het bieden van een consistente gebruikerservaring, ongeacht het apparaat dat de bezoeker van je website gebruikt.

5. Tools voor digitaal toegankelijk ontwikkelen

De European Accessibility Act van 2025 gaat zeker invloed hebben op het werk van developers. Deze wet stelt namelijk dat websites en apps digitaal toegankelijk moeten gaan zijn. Gelukkig hoeft digitale toegankelijk niet ingewikkeld te zijn, zeker niet als het vanaf het ontwerpproces wordt meegenomen. Lees meer over de beste browser-extensies voor het ontwikkelen en testen van toegankelijke websites.

Een tool die niet mag ontbreken op dit lijstje is Polypane. Deze browser is speciaal gemaakt voor webbouwers. De app maakt het niet alleen makkelijker om responsive te ontwerpen en ontwikkelen, maar heeft ook een grote focus op digitale toegankelijkheid. Onze vrienden van Digitaal Toegankelijk interviewden de man achter Polypane.

Brthrs voor het laten maken van jouw website of app

Bij Brthrs begrijpen we de waarde van een efficiënte front-end workflow. Als je op zoek bent naar experts om jouw website of app te laten ontwikkelen, staan we klaar om je te helpen.

Ons team van bevlogen ontwikkelaars en designers streeft ernaar om mooie, slimme en gebruiksvriendelijke digitale producten te creëren die voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit en toegankelijkheid. Of je nu een nieuwe website wilt bouwen, een app wilt laten maken of ChatGPT wil integreren in bestaande processen, wij zijn er om jouw visie tot leven te brengen. Neem direct contact op voor meer informatie.

Leave a Reply

Ga naar de inhoud