Skip to main content

Wat is een front end?

Een front-end is de voorkant van een website of app, ook wel de User Interface (UI) genoemd. Het is de kant van het digitale product die de gebruiker ziet. De term hangt nauw samen met front-end-developer: een ontwikkelaar die de voorkant van een website of app programmeert.

Hoe werkt een front-end?

Een designer ontwerpt de visuele weergave van een front-end of UI, en een front-end developer zet dat design om in werkende code. Een website of app wordt geprogrammeerd in talen als PHP, .NET, Java en C++, en vaak is er ook een databasekoppeling (bijvoorbeeld MySQL). Het inzetten van frameworks maakt het programmeerwerk gemakkelijker. Met een CMS als WordPress hoeven belangrijke functionaliteiten niet gecodeerd te worden. Met de back-end pas je de tekst en het uiterlijk van pagina’s aan.

Wat is een front-end?
Hoe maak je een goede front-end?

Hoe maak je een goede front-end?

De front-end van jouw website is ontzettend belangrijk, omdat het de kant is van jouw website die de gebruiker onder ogen krijgt. Is jouw UI niet op orde, dan hebben gebruikers een slechte ervaring. Ze zullen jouw website verlaten of je app niet gebruiken.

Voor Brthrs is een goede front-end daarom prioriteit nummer één. Dat begint met het ontwerpen van een goede lay-out, waarin wij nadenken over de UI en UX (User Experience. Vervolgens programmeren wij dit met solide code. Een goede front-end heeft de volgende drie eigenschappen:

  • Snel en gestroomlijnd: niemand houdt ervan om lang te moeten wachten tot pagina’s inladen of functionaliteiten opstarten. Geef snelheid daarom prioriteit;
  • Goede en duidelijke code: een goed geprogrammeerde front-end draagt bij aan snelheid, maar ook aan veiligheid. Bovendien zorgt het voor een hogere Google-ranking en snellere goedkeuring in de App-stores;
  • Een prettige gebruikerservaring: Brthrs zorgt dat de UI van jouw website of app overzichtelijk is, zodat gebruikers alles kunnen vinden en goed kunnen navigeren.
Foto van Robert Keus met roze achtergrond

Hey!

Wil je meer weten?

Dit is Robert, directeur van Brthrs. Heb je een vraag, een uitdaging, een idee… Hij hoort het graag!

WhatsApp Robert
Ga naar de inhoud