Skip to main content

Als online bureau uit Utrecht bouwt Brthrs graag allerlei soorten portals voor opdrachtgevers. Of het nu gaat om een klantenportal, een medewerkersportal of een leveranciersportal, we voegen graag datastromen samen.

Want dat is waar het bij de bouw van een portal vooral om gaat: het samenvoegen van verschillende datastromen in één centraal portal. Hierdoor maken portals verschillende informatie beschikbaar aan een groep ingelogde gebruikers. De voordelen van portals zijn legio, van hogere klanttevredenheid tot verhoogde effiëntie en meer omzet.

Maar, waar diverse datastromen samenkomen, is de veiligheid van een portal van groot belang. Je wilt als organisatie immers niet alleen voldoen aan de AVG-privacywetgeving, maar ook hackers buiten de persoonsgegevens houden. In dit artikel delen we 6 tips voor het beveiligen van online portals.

Iemand gebruikt de website van Airbnb

Het belang van beveiliging van online portals

Noem een toepassing en Brthrs kan deze versoepelen door een portal te bouwen. Portals kunnen divers ingezet worden en beschikken daardoor al snel over grote hoeveelheden (persoons)gegevens. Hoewel portals de ervaringen van klanten en medewerkers kunnen verbeteren, brengt al deze data ook risico’s met zich mee.

Het waarborgen van de online beveiliging voor online portals is van enorm belang. Deze platforms fungeren als de toegangspoort tot gevoelige gegevens en vertrouwelijke interacties.

Wanneer een online portal wordt gehackt, komt alle data over medewerkers of klanten op straat te liggen. Hierdoor zijn gebruikers van het portal gevoeliger voor online fraude, identiteitsdiefstal of andere vormen van criminaliteit. Voor de gebruikers is dit zeer vervelend, voor de organisaties achter de portals kan dit nog meer ellende opleveren.

Bedrijven die slachtoffer zijn van een datalek op deze schaal verliezen het vertrouwen van (toekomstige) klanten. De beschadiging van het bedrijfsimago is niet 1-2-3 verbeterd.

Tips voor het beveiligen van klantenportals

De schade die een datalek of hack van een online portal oplevert is aanzienlijk. Het is daarom ook bij de beveiliging van online portals beter voorkomen dan genezen. In de volgende paragrafen geven we tips voor het beveiligen van klantenportals.

Vrouw gebruikt een laptop en telefoon daarop dezelfde contentMulti Factor-authenticatie (MFA)

Vandaag de dag is Multi Factor-authenticatie of Twee Factor-authenticatie een standaard maatregel om online portals te beschermen. Bij deze methode vullen gebruikers niet alleen een e-mailadres en wachtwoord in als ze willen inloggen, maar wordt er ook een andere verificatiemethode gebruikt.

In de praktijk sturen portals ter verificatie vaak een code naar het e-mailadres of naar de telefoon van de gebruiker. Pas wanneer de gebruiker deze code in het portal invult, krijgt hij toegang tot de inhoud van het portal.

Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat hackers niet alleen de inloggegevens van een gebruiker nodig hebben, maar ook toegang tot de telefoon of mailbox. De kans op een hack verkleint hierdoor aanzienlijk.

Toegangsrechten op basis van gebruikersrollen

Niet alle portals zijn openbaar beschikbaar. Veel klantenportals en medewerkersportals zijn alleen beschikbaar als een gebruiker inlogt via zijn of haar account. In de portals die Brthrs bouwt, kunnen gebruikers verschillende rollen toegewezen krijgen.

Zo kan bepaalde persoonsinformatie alleen beschikbaar worden gesteld voor medewerkers van specifieke afdelingen. Door de toegang tot gevoelige informatie te beperken, verklein je ook de kans op een datalek.

Veilige opslag van gegevens

De hoeveelheid data die op een portal staat, moet op een juiste manier opgeslagen worden. Net als bij standaard websites, is het toepassen van SSL/TLS-certificaten voor beveiligde communicatie essentieel. Hierdoor zijn de datastromen tussen de server en de gebruikers veiliger.

Daarnaast versleutelt Brthrs de opgeslagen data op een portal. Dit gebeurt niet alleen voor de opgeslagen data, maar ook wanneer data wordt verzonden naar gebruikers. Door persoonsgegevens te versleutelen, worden de gegevens onleesbaar gemaakt voor onbevoegden, tenzij ze beschikken over de juiste sleutel om de versleuteling te ontcijferen.

Als laatste is het mogelijk om bepaalde IP-adressen uit te sluiten van toegang tot het portal. Hierdoor kan er bijvoorbeeld alleen vanaf het kantoor ingelogd worden. In de tijden van post-corona thuiswerken kan dit moeilijkheden met zich meebrengen. Daarom kan er ook gekozen worden om alle IP-adressen buiten Nederland uit te sluiten. Hierdoor is de kans op een datalek weer aanzienlijk verkleind.

Een vrouw houdt in een hand haar telefoon met een webshop open vast, in de andere hand haar creditcard.Onderhoudsplan van het portal

Net als websites en apps zijn online portals constant in ontwikkeling. Nieuwe updates kunnen mogelijk ook nieuwe beveiligingsrisico’s opleveren. Het is daarom van belang om een goed onderhoudsplan voor online portals op te stellen. In dit onderhoudsplan staan regelmatige beveiligingsupdates voor alle software en systemen die het portal gebruikt.

Daarnaast bevat een goed onderhoudsplan ook monitoring en logging van activiteiten op het portal. Door deze gegevens te analyseren, kunnen verdachte activiteiten en potentiële beveiligingsincidenten worden gedetecteerd. Vroege detectie stelt het bedrijf in staat om snel te reageren en maatregelen te nemen om de schade te beperken.

Training van medewerkers

De kwaliteit van de beveiliging van online portals hangt volledig samen met het bewustzijn rondom dit onderwerp van de medewerkers die het portal beheren. Brthrs raadt daarom aan om deze medewerkers te informeren over de risico’s en best practices omtrent portal beheer.

Denk hierbij aan kennis over phishingaanvallen, het gebruik van sterke wachtwoorden en het belang van melden van verdachte activiteiten. Door medewerkers bewust te maken van de verschillende bedreigingen kunnen ze waakzamer zijn en potentiële risico’s sneller herkennen.

Periodiek verwijderen van verouderde persoonsgegevens

De laatste tip voor het beveiligen van online portals is tweedelig. Oude en onnodige persoonsgegevens kunnen een potentieel risico vormen voor datalekken en inbreuken op de privacy van gebruikers.

Door regelmatig verouderde persoonsgegevens te verwijderen, voldoe je als organisatie niet alleen aan de AVG-wetgeving. Je beperkt hiermee ook de schade bij een eventuele datalek. Brthrs adviseert organisaties het periodiek verwijderen van persoonsgegevens op te nemen in het onderhoudsplan.

Een veilig online portal laten ontwikkelen

Het is duidelijk dat vanwege de grote hoeveelheden data die online portals bevatten, deze platformen geliefde doelwitten zijn voor hackers. De bovenstaande best practices helpen organisaties bij het verkleinen van risico’s van datalekken.

Wil je meer weten over het laten bouwen van een veilig online portal? Brthrs vertelt je hier graag meer over. Neem vrijblijvend contact op om meer te weten te komen over het laten maken van een platform.

Leave a Reply

Ga naar de inhoud