Skip to main content

Definities & begrippen

Wat is eigenlijk een framework? Een API? Hoe werkt Machine Learning? En waarom moet je precies rekening houden met de AVG-wet? Om je op weg te helpen bij je digitale project, hebben we hieronder een uitgebreide lijst definities en begrippen opgesteld. Mis je iets? Stuur gerust een berichtje.

WhatsApp ons

Agile

Agile is een moderne methode voor projectmanagement. Het doel van Agile is om zo efficiënt mogelijk te werken. Niet alleen voor een hogere klanttevredenheid, maar ook voor meer werkplezier en betere resultaten.

Android

Android is het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten en bestaat sinds 2008. Het is de meestgebruikte software op smartphones en tablets.

AWS

Amazon AWS is de grootste cloud-oplossing ter wereld. Je kunt AWS inzetten om data van projecten snel te tonen en verwerken.

API

Een API laat de ene software-interface met de andere communiceren. Applicaties kunnen daardoor functionaliteiten of informatie van andere applicaties gebruiken.

AVG

De AVG is een privacy-wet die verplichtingen stelt aan het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens.

Broncode

Een broncode is de achterliggende code van een website of app. Websites zijn in feite de visuele weergave van de broncode.

CMS

Een CMS is een Content Management System. Bij het ontwikkelen van websites wordt dit systeem gebruikt als achterliggende omgeving (of backend)

Emulator

Een emulator of simulator is software die de werking van een bepaald apparaat of besturingssyssteem simuleert. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om apps te testen.

Firebase

Firebase is een platform van Google dat wordt ingezet voor de ondersteuning van apps.

Framework

Een framework is het raamwerk waarop programmeurs een website of applicatie bouwen. Het is daarom de basis voor elk digitaal project.

Emulator

Een emulator simuleert verschillende iOS en Android-apparaten, om de werking van software op apparaten te testen.

Front-end

Een front-end is de voorkant van een website of app, ook wel UI genoemd. Het is de kant van jouw digitale product die de gebruiker ziet.

Hardware

Hardware is de tastbare apparatuur die nodig is om software (computerprogramma’s) te draaien, zoals je laptop of smartphone.

Huisstijl

Een huisstijl is de visuele weergave van een organisatie. Dat kan bijvoorbeeld de lay-out van de website of app zijn.

iOS

iOS is het besturingssysteem van Apple voor mobiele apparaten en bestaat sinds 2007. Je vindt de software onder andere terug op de iPhone en de iPad.

Issue

Een issue of bug is een probleem in een website of app. Een goed, digitaal product heeft uiteraard zo min mogelijk issues.

Laravel

Laravel is een framework om gemakkelijker in de programmeertaal PHP te schrijven. Brthrs gebruikt het om apps en websites sneller en beter te ontwikkelen.

Machine Learning

Machine Learning is de kunstmatige intelligentie waarmee digitale apparaten en toepassingen zelfstandig leren. AI wordt dus ingezet om zelflerende algoritmes te creëren.

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle informatie met betrekking tot een geïdentificeerde of identificeerbare persoon. Het is informatie die direct over iemand gaat, of naar iemand te herleiden is.

Scrum

Scrum is een methode voor projectmanagement, gebaseerd op Agile. Het is een effectieve, flexibele manier om software te ontwikkelen.

SDK

SDK is de afkorting voor software development kit. Het is een set van ontwikkeltools die het gemakkelijker maken om applicaties te ontwikkelen voor een bepaald platform.

Storytelling

Storytelling is een manier om jouw doelgroep aan te spreken met een pakkend verhaal. Het is een krachtig en natuurlijk communicatiemiddel om mensen te bereiken en een digitaal product succesvol te maken.

TestFlight

TestFlight is een populaire dienst om apps mee te testen op iOS, voordat je ze in de App Store zet. Het is eigendom van Apple.

Verwerkersovereenkomst

Een verwerkersovereenkomst is een overeenkomst tussen een partij die persoonsgegevens verzamelt en de partij die deze gegevens verwerkt.

Wireframe

Een wireframe is een visuele weergave van een website of app. Daarin wordt de lay-out getoond, maar ook de functionaliteiten van het digitale product.

WordPress

Wordpress is een bekend CMS om eenvoudig pagina’s voor een website in te richten en te bewerken. Het stond eerst vooral bekend als blogging-systeem, maar tegenwoordig heeft het veel meer mogelijkheden.

Xcode

Xcode is een programma van Apple waarmee je apps voor iOS kunt ontwikkelen. Het maakt onderdeel uit van de iOS SDK en is gratis te downloaden.

Foto van Robert Keus met roze achtergrond

Hey!

Wil je meer weten?

Dit is Robert, directeur van Brthrs. Heb je een vraag, een uitdaging, een idee… Hij hoort het graag!

WhatsApp Robert
Ga naar de inhoud