Skip to main content

Het gebruik van SEO in de vorm van content creatie is uitermate geschikt om jouw website hoger te krijgen in de zoekresultaten. Echter, overmatig gebruik van contentcreatie en zoekwoorden kan ook nadelig werken en zorgen voor problemen.

Maar, wat is zoekwoord kannibalisme precies en waarom is dit een probleem? En belangrijker nog, hoe los je zoekwoord kannibalisme op?

Wat is zoekwoord kannibalisme?

Zoekwoord kannibalisme houdt in dat twee of meer pagina’s op hetzelfde keyword of topic zijn gericht, waardoor deze pagina’s ten koste van elkaar minder presteren in de zoekresultaten.

De overlappende zoekwoorden gaan als het ware de concurrentie aan met elkaar. Hierdoor kan het zo zijn dat Google in de verwarring raakt welke pagina weer te geven, of Google ziet de met dezelfde zoekwoorden aan als een dubbele pagina.

Ter verduidelijking een voorbeeld van klassiek zoekwoord kannibalisme:

Klassiek voorbeeld zoekwoord kannibalisme

De klassieke vorm van zoekwoord kannibalisme is duidelijk en gemakkelijk te herkennen. In dit voorbeeld is er sprake van twee pagina’s met dezelfde zoekwoorden, waarbij slechts één van de twee pagina’s goed presteert. Dit terwijl de andere pagina vrijwel nergens te bekennen is en zelfs niet eens in de top 100 van de zoekresultaten staat.

Met andere woorden, er wordt altijd maar één pagina weergegeven. Ten koste van de andere pagina. Zoekwoord kannibalisme is in dit geval dan ook overduidelijk en gemakkelijk te herkennen.

Waarom zoekwoord kannibalisme een probleem is

Zoekwoord kannibalisme vormt door een aantal reden een probleem voor jouw website:

1. Geoptimaliseerde pagina’s verschijnen lager in de zoekresultaten

Op het moment dat je meerdere pagina’s hebt die aan hetzelfde keyword gerelateerd zijn, kan dit ervoor zorgen dat de verkeerde pagina juist hoogst scoort. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, je wil juist de pagina’s met een hoge conversie bovenaan hebben staan.

Een voorbeeld: stel je verkoopt wasmachines. Hiervoor heb je een landingspagina voor alle wasmachines aangemaakt waarop ook informatie, advies en tips voor onderhoud staan weergegeven. Omdat er veel aandacht gaat naar de inhoud van deze pagina is de conversieratio hoog.

Echter, naast de landingspagina is er ook nog een tagpagina geïndexeerd. Op deze pagina worden alle producten met de tag ‘wasmachine’ weergegeven zonder extra informatie. Deze pagina heeft dan ook een lagere conversieratio. Wanneer deze pagina hoog scoort in de zoekresultaten en de landingspage met een hoge conversieratio juist niet, heb je een probleem vanwege zoekwoord kannibalisme.

2. Verdeling van inkomende links

Links naar jouw website spelen een belangrijke rol voor zoekmachine optimalisatie. Zoekwoord kannibalisme kan er voor zorgen de inkomende links worden verdeeld over verschillende pagina’s. Het zou natuurlijk veel beter zijn om alle links naar één pagina te leiden.  

3. Verspilling van je crawlbudget

Google heeft een limiet voor het aantal pagina’s dat het dagelijks crawlt. In het geval van veel dubbelzinnige content en dus zoekwoord kannibalisme, worden veel pagina’s onnodig bezocht. Hierdoor krijgen belangrijke pagina’s minder aandacht.

Hoe herken je zoekwoord kannibalisme?

Nu je een idee hebt van wat zoekwoord kannibalisme inhoudt, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je zoekwoord kannibalisme kan herkennen. Er zijn een paar manieren om dit te doen:

1. Handmatig zoeken

De meest voor de hand liggende manier om zoekwoord kannibalisme te herkennen is door er handmatig naar op zoek te gaan. Een nadeel van handmatig zoeken is wel dat je zoekresultaten mogelijk beïnvloedt worden door je cookies.

Wanneer je handmatig zoekt naar zoekwoord kannibalisme is het belangrijk om niet alleen de ranking te checken, maar ook welke pagina voor ieder keyword in de ranking staat genoteerd. Als je merkt dat er na verloop van tijd een andere pagina in de zoekresultaten verschijnt is er mogelijk.

2. Checken met SEO-tools

Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van SEO-tools om zoekwoord kannibalisme op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan Moz of Ahrefs. Als de tool laat zien dat eerst pagina A bovenaan staan en op een ander moment pagina B, is er sprake van zoekwoord kannibalisme.  

3. Zoeken via Google-commands

Om te zoeken via Google-commands voor je het volgende in: site:domeinnaam.nl zoekwoord(en). Op deze manier krijg je alle pagina’s te zien die worden gevonden op de specifieke zoekterm(en).

Bijvoorbeeld: site:brthrs.nl zoekwoord kannibalisme. Alle pagina’s op Brthrs.nl die te maken hebben met de keywords ‘zoekwoord kannibalisme’ worden nu weergeven.

Als er 1 pagina wordt weergegeven in de resultaten is er geen sprake van kannibalisme. Wanneer je meer pagina’s te zien krijgt maar de belangrijkste pagina bovenaan staat is er ook geen sprake van zoekwoord kannibalisme. In dit geval hebben de andere pagina’s een toegevoegde waarde voor het keyword.

Zoekwoord kannibalisme oplossen

Nu je weet waarom zoekwoord kannibalisme voor problemen zorgt en hoe je het kan herkennen, is het belangrijk om te weten hoe het is op te lossen. Zoekwoord kannibalisme is op te lossen en te voorkomen door:

1. Een content strategie te bepalen

Het bepalen van een strategie voor je content is belangrijk om zoekwoord kannibalisme te voorkomen en op te lossen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de juiste keywords en topics gerelateerd worden aan de juiste pagina’s. Simpelweg door er even wat aandacht aan te besteden.

2. Content samenvoegen

Met het samenvoegen van content onder één URL zorg je ervoor dat deze ene pagina een bepaald topic uitgebreid behandeld. Hierdoor vermijd je overbodige en dubbelzinnige pagina’s, wat voor zoekwoord kannibalisme kan zorgen.

3. Canonical tags te implementeren

Canonical tags vertellen een zoekmachine wat de primaire of originele URL is van een webpagina. Dit is dan ook een veelgebruikte manier om dubbelzinnige content te verhelpen.

Met het implementeren van canonical tags op de URL’s die relevant zijn voor de bezoekers van je website, maar geen voorkeur hebben in de zoekresultaten, voorkom je zoekwoord kannibalisme.

Zoekwoord kannibalisme oplossen: Jouw website hoog in de zoekresultaten

Wij van Brthrs helpen je graag met het oplossen van problemen vanwege zoekwoord kannibalisme. Daarnaast optimaliseren wij jouw website voor goede resultaten in de zoekmachines.

Ben je benieuwd hoe? Of wil je graag weten waar wij je nog meer bij kunnen helpen? Neem dan gerust eens contact met ons op!

 

 

Leave a Reply

Naar de inhoud springen