Skip to main content

Webshops en webwinkels zijn vandaag de dag bijna niet meer weg te denken. Als onderneming met fysieke winkel ontkom je er niet aan ook een webshop te hebben naast je winkel. Daarnaast kiezen steeds meer ondernemingen voor een volledig digitale winkel in de vorm van een webshop.

Bovendien zijn de populariteit en het aantal bezoekers van webshops aanzienlijk toegenomen in de afgelopen jaren, waarbij de pandemie voor een enorme boost zorgde. Toch blijkt de digitale toegankelijkheid van webshops nog steeds niet altijd op orde te zijn.

Het gevolg? Ongeveer drie kwart van alle mensen met een functiebeperking slaagt er niet in een online aankoop succesvol af te ronden. Dit is natuurlijk zeer spijtig voor deze grote groep mensen met een functiebeperking, maar ook een groot verlies voor ondernemers wat betreft de omzet.

Op het gebied van digitale toegankelijkheid valt er voor webshops nog altijd veel winst te behalen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Wat is een digitaal toegankelijke webshop?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat digitale toegankelijkheid precies is. Digitale toegankelijkheid betekent ook wel dat de functies van een webshop, website of app toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een functiebeperking.
Deze groep kan gebruik maken van assisterende software bij het navigeren door een website. Denk hierbij aan een schermlezer of slechts het toetsenbord. Webshops moeten dus ook via deze software te gebruiken zijn.

Een digitaal toegankelijke webshop is dus een webshop die door alle bezoekers in dezelfde mate te gebruiken is, onafhankelijk van een functiebeperking of assisterende software die gebruikt wordt.
Hoe meet je de toegankelijkheid van een webshop?

Om te bepalen in hoeverre een webshop digitaal toegankelijk is, worden de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) gehanteerd. Deze richtlijnen bestaan uit 50 criteria. Voorbeelden van deze criteria zijn het voorzien van ondertiteling bij video’s en of webshops toegankelijk zijn via het toetsenbord.

Daarnaast is de WCAG opgedeeld in drie niveaus: A (beginner), AA (gemiddeld) en AAA (geavanceerd). De niveaus A en AA zullen verplicht worden voor webshops wanneer de European Accessibility Act in 2025 ingaat.

vlag van de europese unieWaarom een digitaal toegankelijke webshop belangrijk is

Maar liefst een kwart van de Nederlandse bevolking heeft te maken met één of meerdere fysieke of mentale beperkingen, waardoor het gebruik van internet wordt bemoeilijkt. Denk bijvoorbeeld aan doven of slechthorende, blinden of slechtzienden, kleurenblindheid of dyslexie, of het niet kunnen gebruiken van één of meerdere ledematen.

Omdat het internet een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven, is het van belang dat dit voor iedereen even toegankelijk is. Bovendien is de verwachting dat de groep Nederlanders met een functiebeperking de komende jaren zal toenemen als gevolg van vergrijzing, waarmee digitale toegankelijkheid nog belangrijker zal zijn. Daarnaast oogt een digitaal toegankelijke webshop vaak beter voor het publiek en heeft het een zeer positief effect op het imago!

Hoe maak je een webshop digitaal toegankelijk?

Dan nu het antwoord op de grote vraag: hoe maak je jouw webshop digitaal toegankelijk?

Allereerst is het dus belangrijk om de stand van zaken na te gaan. Oftewel, pak de WCAG richtlijnen erbij.

Omdat wij weten dat het nalopen van de WCAG richtlijnen een tijdrovend en ingewikkeld klusje kan zijn, nemen wij dit als experts op het gebied van digitale toegankelijkheid graag voor jou uit handen. Neem dan ook gerust eens contact met ons op!

Wanneer de WCAG richtlijnen omtrent digitale toegankelijkheid zijn nagelopen en de problemen aan het licht zijn gekomen, zijn er in principe 3 opties wat betreft het digitaal toegankelijk maken van jouw webshop:

1. Pak de quick wins op toegankelijk gebied

Het kan zijn dat er slechts een aantal kleine en visuele veranderingen noodzakelijk zijn om jouw webshop digitaal toegankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de tekstkleuren en het contrast van de webshop.

Daarnaast kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de gebruikte afbeeldingen geen alternatieve teksten bevatten. Door deze toe te voegen aan de afbeeldingen wordt de digitale toegankelijkheid van een webshop of website vergroot.

Laptop met een klein winkelwagentje ernaast2. Pas de structuur van je webshop aan

De problemen omtrent digitale toegankelijkheid van jouw webshop kunnen ook te maken hebben met de structuur. Denk bijvoorbeeld aan vervelende pop-ups of moeilijk in te vullen formulieren voor bestellingen. Door de structuur van je webshop te veranderen en gebruik te maken van digitaal toegankelijke software los je deze problemen op.

3. Een geheel nieuwe webshop

In sommige gevallen zijn de problemen omtrent digitale toegankelijkheid van jouw website zo groot of zijn is de programmatuur zodanig verouderd, dat een geheel nieuwe webshop de beste oplossing biedt.

Het aanpassen van een verouderde webshop met veel problemen kan namelijk zeer tijdrovend en daarmee ook kostbaar zijn. Door te kiezen voor een nieuwe webshop, gebouwd met het oog op digitale toegankelijkheid bespaar je in deze situatie veel moeite, tijd en geld.

Een digitaal toegankelijke website, webshop of app laten ontwikkelen

Digitale toegankelijk is dus ontzettend belangrijk en zal naar verwachting nog belangrijker worden in de toekomst. Zorg ervoor dat jouw website, webshop of app niet achterloopt op dit gebied. Niemand mag bewust of onbewust worden buitengesloten van het internet. Bovendien loop je als ondernemer veel omzet mis als een groot deel van je bezoekers er niet in slaagt om succesvol een bestelling te plaatsen in jouw webshop.

Als internetbureau bestaande uit een team van ontwikkelaars, designers en contentstrategen helpen wij van Brthrs jou al te graag met de ontwikkeling van jouw digitaal toegankelijke app, webshop of website. Uiteraard helpen wij ook met het toegankelijk maken van bestaande websites of apps.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen of heb je nog vragen? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Leave a Reply

Ga naar de inhoud