Skip to main content

Web 3.0, voor sommige is het nog een onbekende en nietszeggende term. Daarentegen bestaat er ook een steeds grotere groep die deze nieuwe, derde generatie van het internet absoluut bejubelen.

In een eerdere blog hebben wij al een korte toelichting gegeven op wat Web 3.0 is. In deze blog vertellen wij meer over wat Web 3.0 precies is, hoe het werkt en waarom deze nieuwe generatie wel degelijk oplossingen biedt voor de problemen van het huidige internet.

Wat is Web 3.0 precies?

Web 3.0 is simpel gezegd het internet van ons allemaal. Tenminste, dat is het streven. Decentralisatie van de opslag en het gebruik van onze data is het belangrijkste aspect van Web 3.0. In het huidige internet zoals wij dat nu kennen, ook wel Web 2.0, is dit namelijk niet het geval. Hierbij beheren de grote techbedrijven zoals Google en Meta (voorheen Facebook) grotendeels onze online data.

Het interactieve gebruik van het internet zoals wij dat nu kennen werd voorheen met veel enthousiasme ontvangen. Volkomen logisch natuurlijk, want het is erg vermakelijk om leuke en belangrijke momenten uit je leven te delen en die van vrienden te kunnen volgen. Laatst staan het delen van komische filmpjes en memes.

Echter, een nadeel hiervan is dat wij als gebruikers met al onze data zelf het belangrijkste product zijn geworden van het huidige internet. Daarbij hebben de grote techbedrijven meer macht over ons internetgebruik gekregen dan we voorafgaand voor ogen hadden. Dit is dan ook precies het pijnpunt waar een gedecentraliseerde versie van het internet, in de vorm van Web 3.0, een oplossing voor biedt.

Maar, hoe werkt Web 3.0 nu eigenlijk? Om dit uit te leggen lichten we eerst kort de werking van het huidige internet, ook wel Web 2.0, toe.

Hoe werkt het huidige internet

Het internet is een omgeving die zich continu blijft ontwikkelen. In de begindagen was het internet vooral een statisch medium waarbij men informatie kon opzoeken, maar niet kon publiceren of delen. Daarentegen kenmerkt het huidige internet zich juist als een wereldwijd netwerk dat met name bestaat uit onze eigen data en content.

Alhoewel het huidige internet wereldwijd door iedereen te gebruiken is, wordt onze data dus beheerd door een kleine groep van bedrijven en sociale platformen. De diensten die deze bedrijven aanbieden zijn uiteraard zeer waardevol, maar om dit goed te laten functioneren is onze data onmisbaar.

Een zoekmachine zoals Google werkt tenslotte het beste als het over alle informatie beschikt. Daarnaast krijg je jouw favoriete content op social media te zien dankzij algoritmes die optimaal functioneren aan de hand van onze data. De advertenties die wij te zien krijgen hebben ook veel baat bij ons online surfgedrag. Cookies zijn hier een goed voorbeeld van.

Hoe werkt web 3.0?

Het huidige internet in de vorm van Web 2.0 bestaat dus als het ware uit een gecentraliseerde dataopslag. Dit centrale beheer zorgt ervoor dat de data niet meer van de gebruikers zelf is. In het geval van Web 3.0 wordt de data weer beheerd door de gebruikers zelf, dankzij decentralisatie met behulp van blockchain-technologie.

Waar onze data momenteel wordt beheerd en gehost op een lokale server, bevindt deze zich in het geval van Web 3.0 op een blockchain. Het grote verschil tussen een lokale server en een blockchain is dat een blockchain uit duizenden verschillende computers bestaat, terwijl een server wordt gehost vanaf één centrale computer.

Blockchain-technologie biedt daarbij veel voordelen. Zo heeft een blockchain geen last van storingen of downtime. Bovendien is er geen derde partij meer nodig voor het beheren van data of uitvoeren van transacties.

De toepassingen van Web 3.0 zien er aan de voorkant in principe hetzelfde uit als wat we gewend zijn bij Web 2.0. Applicaties of websites hebben dezelfde frontend, maar de grote veranderingen zijn terug te vinden in de backend. Deze is namelijk gebouwd op een blockchain en niet op een centraal gehoste server.

Wat kan je met Web 3.0?

Web 3.0 zal ervoor zorgen dat we zelf weer de baas worden over onze eigen online data. Zo is het niet meer nodig voor iedere website of app een apart account te hebben, maar kan je alles beheren vanaf één eigen digitale identiteit. Vanwege de veiligheid die blockchain-technologie garandeert is dit ook wel te zien als je eigen digitale kluis, waar je zelf bepaalt welke informatie je wel of niet deelt.

Reddit, ’s werelds grootste internetforum, experimenteert momenteel al met dergelijke Web 3.0 toepassingen. Zo kunnen gebruikers op een hiervoor apart ontwikkeld Web 3.0 gedeelte tokens verdienen met het posten van berichten. Krijgen deze berichten veel upvotes (likes), dan stijgen de tokens. Andersom daalt het aantal tokens wanneer een bericht veel downvotes krijgt. Op deze manier worden gebruikers beloond voor hun bijdrage aan het forum.

Interesse in de toepassingen en mogelijkheden van Web 3.0

Een ander voorbeeld van interesse in de toepassing van Web 3.0 in de praktijk is het nieuwe project van Twitter, Bluesky. Het doel is een decentraal social media protocol te ontwikkelen, waarop meerdere social media kanalen gebouwd kunnen worden en tevens met elkaar communiceren zonder een centraal beheer. Het idee is dat de social mediakanalen zoals wij die nu kennen, als applicaties gevestigd worden op dit decentrale protocol.

Naast Twitter heeft hebben ook andere grote namen als Meta (voorheen Facebook) en Spotify plannen aangekondigd betreffende ontwikkelingen rondom Web 3.0. Zo heeft Meta aangekondigd NFT’s te introduceren op Instagram. Daarnaast heeft Spotify een vacature beschikbaar gesteld voor een ‘Senior Backend Engineer’ die “de groeikans van nieuwe technologieën zoals Web 3.0 moet ontdekken”.

Zelf aan de slag met Web 3.0 toepassingen voor jouw bedrijf

Dat er vanuit de grote bedrijven wel degelijk belangstelling is in de mogelijkheden en toepassingen van Web 3.0 blijkt dus wel.

Benieuwd welke mogelijkheden er op het gebied van Web 3.0 zijn voor jouw bedrijf? Of heb je vragen over deze nieuwe, veelbelovende generatie van het internet? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op!

Leave a Reply

Ga naar de inhoud