Skip to main content

De kans is vrij groot dat je deze blog leest vanaf je smartphone, aangezien de smartphone by far het nummer één apparaat is onder gebruikers. Websites, apps, social media, we doen er van alles mee, via allerlei verschillende apps.

Wil je een mobiele applicatie ontwikkelen? Dan moet je duidelijk hebben wat het doel is van de app, wie de gebruikers zijn en op welk platform ze zich bevinden. Ook moet je een keuze maken voor het type applicatie dat je wilt ontwikkelen.

Wil je een app speciaal ontwikkelen voor een platform, zoals Android of iOS? Dan is een native app de uitkomst. Wil je ook een website naast je mobiele app, en tegelijkertijd een soepele app voor zowel Android als iOS? Dan is een Progressive Web App (PWA) misschien een betere oplossing.

Hoe dan ook, de keuze voor het type applicatie is een belangrijke. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen PWA’s en native apps, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken voor jouw nieuwe app.

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Laten we beginnen met het definiëren van wat een Progressive Web App (PWA) is. Een PWA is in feite een website die is ontworpen om ook als mobiele app te functioneren. Deze apps kan je eenvoudig toevoegen aan je startscherm zoals je gewend bent bij andere apps.
Progressive Web Apps hoef je niet eerst apart te downloaden. Je kan ze dus snel en eenvoudig gebruiken. Dit betekent ook dat je geen opslagruimte hoeft te verspillen en dat je niet afhankelijk bent van app stores voor de distributie van jouw app.

Foto van kristine, robert en reinoud op het kantoor van Brthrs. Terwijl ze tekenen op een whiteboard

Heb je even geen internetverbinding? Dan kan je een Progressive Web App gewoon gebruiken. Een PWA laadt namelijk alle data in bij het eerste verzoek, waardoor je de app ook offline kan gebruiken. Is de app eenmaal geladen, dan voelt deze ook nog eens heel snel aan. Omdat alles al is ingeladen hoeft dit tenslotte niet nog een keer te gebeuren.

Wat is een native app?

Native Apps zijn specifiek ontwikkeld voor een bepaald platform, zoals iOS of Android. Als gebruiker moet je een native app downloaden vanuit een app store en installeren op een apparaat voordat je het kan gebruiken. Dit betekent dat je afhankelijk bent van app stores voor de distributie van de app en dat je ruimte op het apparaat van de gebruiker inneemt.
Daarentegen bieden native apps vaak een rijkere gebruikerservaring. Ze zijn tenslotte specifiek ontwikkeld voor één platform en hebben daardoor toegang tot alle functies en sensoren van het apparaat, zoals de camera of GPS.

Nu je weet wat PWA’s en native apps zijn, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste verschillen tussen deze twee.

Een andere manier van ontwikkelen

Een van de belangrijkste verschillen tussen Progressive Web Apps en native apps is de manier waarop ze worden ontwikkeld. Progressive Web Apps worden ontwikkeld met behulp van HTML, CSS en JavaScript.

Daarentegen worden native apps ontwikkeld met behulp van platformspecifieke programmeertalen zoals Swift voor iOS of Kotlin voor Android. Dit betekent dat native apps over het algemeen krachtiger zijn en een soepele gebruikerservaring bieden, maar ook duurder en tijdrovender zijn om te ontwikkelen en te onderhouden.

Foto van Reinoud en Romana aan het werk op het kantoor van Brthrs

Progressive Web Apps zijn goedkoper en hoef je als gebruiker niet te updaten

De ontwikkeling van een Progressive Web App is over het algemeen goedkoper dan de ontwikkeling van een native app. Simpelweg omdat er minder tijd nodig is voor de ontwikkeling. Met een Progressive Web App heb je bovendien een website en applicatie in één. Als je beiden wil laten ontwikkelen bespaar je dus tijd door te kiezen voor een PWA.

Omdat een Progressive Web App een webpagina is, hoef je deze als gebruiker niet te updaten zoals dat het geval is bij native apps. Gebruikers beschikken hierdoor altijd over een app die up-to-date is, zonder dat daar extra opslagruimte voor nodig is op het apparaat.

Met een Progressive Web App kan je sneller live gaan

Wil je snel live gaan met de app? Dan kan een Progressive Web App een goede optie zijn. Een PWA hoeft je namelijk niet eerst aan te melden bij een appstore.

Wil je internationale gebruikers aanspreken voor jouw app? Ook dan kan een Progressive Web App een goede optie zijn. Wederom omdat je niet afhankelijk bent van goedkeuring van de appstores en de app direct beschikbaar stelt vanuit je webomgeving.

Native apps bieden een rijkere gebruikerservaring met meer snelheid

Native apps kunnen gebruikmaken van alle functies en functionaliteit van je apparaat, zoals de camera en GPS. Dit betekent dat ze vaak een vloeiende gebruikerservaring bieden. Progressive Web Apps zijn gebouwd met programmeertalen voor websites en hebben daarom niet altijd toegang tot alle functies van een mobiel apparaat.

Een Progressive Web App kan soms traag zijn, omdat ze afhankelijk zijn van de internetverbinding en prestaties van de webbrowser. Daarentegen zijn native apps doorgaans sneller omdat ze direct op het apparaat worden uitgevoerd en niet afhankelijk zijn van een internetverbinding.

het kantoor van brthrs in utrecht

Wat je met jouw app wilt bereiken is bepalend voor je keuze

Met een Progressive Web App creëer je een app-achtige ervaring op het web. Dit heeft verschillende voordelen zoals de snelle beschikbaarheid op verschillende platformen, zonder updates. Native apps hebben daarentegen toegang tot alle functies van het apparaat, en zijn daardoor krachtigere apps met een betere gebruikerservaring.

Of je een Progressive Web App of native app wilt ontwikkelen, is dus sterk afhankelijk van wat gebruikers op de app moeten kunnen. Welke functionaliteiten zijn belangrijk? Welke gebruikers wil je bereiken en hoe wil je de app distribueren?

Gaat het om een webshop? Dan is de keuze voor een PWA wellicht logischer. Hebben GPS of de camera een belangrijke functie in de app? Dan kan het beter zijn voor een native app te kiezen. Daarnaast zijn de tijd en je budget ook belangrijke criteria bij de keuze voor een PWA of native app.

Een Progressive Web App of native app laten ontwikkelen?

Bij Brthrs helpen we je graag! Wil je meer weten over de mogelijkheden van een Progressive Web App of native app, en welke variant het beste aansluit bij jouw wensen? Neem dan gerust eens contact met ons op of kom langs op kantoor, dan kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Naar de inhoud springen