De Stopcoach

De Stopcoach

In opdracht van het Trimbos instituut, Pharos en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelden we De Stopcoach: een app (iOS en Android) die mensen helpt om te stoppen met roken. Een belangrijke doelgroep van De Stopcoach zijn mensen met een lagere sociaal-economische status. Zij roken vaker en ondervinden daar gezondheidsnadelen van.

De app begeleidt gebruikers 8 weken lang bij het stoppen en is gebaseerd op de in Engeland al effectief bewezen toepassing StopAdvisor. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling was het geven van toegespitst advies op de wensen, mogelijkheden en problematiek van de roker.

Ontwikkelen samen met de doelgroep

Het verzamelen van feedback en ervaringen van de doelgroep is essentieel om tot een succesvol product te komen. Daarom hebben we de app in verschillende fases van ontwikkeling getest met mensen uit de doelgroep en daar onze design- en contentkeuzes op afgestemd.

Schermen van de stopcoach app

Persoonlijke aanpak

In de app kun je je eigen coach kiezen, die jou gedurende jouw stopproces helpt met tips, informatie en filmpjes op de momenten dat jij het moeilijk hebt. Die coach stuurt je vervolgens berichten met zijn of haar persoonlijke verhalen, geeft je oefeningen om bijvoorbeeld je stress-level te verlagen en helpt je met tips om gestopt te blijven. Ook zie je op ieder moment hoelang je al gestopt bent, hoeveel sigaretten je niet gerookt hebt en hoeveel je daarmee hebt bespaard. Om de motivatie van de gebruiker te verhogen, kun je ook sterren verdienen in de app wanneer je bepaalde mijlpalen hebt bereikt (bijvoorbeeld wanneer je een week gestopt bent).

Pilot in 5 gemeenten

Binnenkort start een pilot met De Stopcoach in Goeree, Hulst, Roermond, Stadskanaal en Weststellingwerf. De app wordt hier geïntroduceerd in combinatie met een community-aanpak, waarbij inwoners, zorgverleners en andere lokale partners ook kijken naar achterliggende problemen bij de doelgroep, zoals armoede, schulden en eenzaamheid. Als deze pilot succesvol is, zal De Stopcoach ook in andere gemeenten geïntroduceerd worden.

 

Skip to content
Skip to content