Skip to main content

Een toegankelijke website is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking. Als je toegankelijkheid slim inzet wordt jouw website modern, gebruiksvriendelijk en bereik je meer mensen. Deze 6 onmisbare tools helpen je problemen te ontdekken én op te lossen. Tijd om aan de slag te gaan!

1. Lees je in met deze pakkende usecases

Het kan lastig zijn om het belang van toegankelijkheid te begrijpen of uit te leggen. Pakkende usecases komen in dat geval van pas. Mismatch.design komt niet alleen met uitstekende voorbeelden op de proppen, maar geeft daarnaast goede argumenten vóór ‘inclusief design’. Ook de website We Are Colorblind geeft veel bruikbare voorbeelden van toegankelijke (en ontoegankelijke) ontwerpkeuzes.

2. Gebruik een checklist

Er komt veel kijken bij het ontwerpen van een toegankelijke website. Met veel van die zaken heb je misschien nooit eerder rekening gehouden. Zou het niet handig zijn als daar een checklist voor bestond? Goed nieuws: die is er! Het Nederlandse Elsevier heeft alle Web Content Accessibilty Guidelines op een rij gezet. Dat is een behoorlijke waslijst, maar je kunt eenvoudig filteren. Niet alleen op CSS, HTML en Javascript, maar ook specifieke zaken als afbeeldingen, links en formulieren.

 

3. Check je contrast

Mensen met een visuele beperking (bijna 300 miljoen personen wereldwijd) kunnen bij een verkeerd kleurenpalet niet door jouw website navigeren. Vooral het onderscheiden van de voorgrond en achtergrond is voor deze groep een uitdaging. Contrast is daarom een sleutelwoord in toegankelijk design. Er zijn verschillende tools waarmee je het contrast van je site kunt testen. Op de website Accessible Colors vul je simpelweg de kleurcodes van je site in en krijg je terug of je voldoet. Je kunt daar ook deze Chrome plugin voor inzetten, of de nuttige Mac-app Contrast.

4. Gebruik een browser plugin

De Chrome plugin Axe heeft maar één functie: het testen van websites op toegankelijkheid. De plugin analyseert een site naar keuze en geeft direct terug waar het aan schort. Daar komt nog eens bij dat de plugin oplossingen biedt om deze problemen te verhelpen. Gebruik je een andere browser? Axe is er ook voor Firefox. Voor Safari is de plugin niet beschikbaar, maar daarvoor biedt de bookmarklet in de volgende paragraaf uitkomst.

5. Of gebruik een bookmarklet

Een bookmarklet is een klein stukje JavaScript-code dat in webbrowsers opgeslagen kan worden als URL in een bladwijzer (bookmark). Je kunt deze bookmarklet inzetten op elke website die je bezoekt. Het is daarom een lichtere optie dan een plugin. Met de Bookmarklet HTML_Codesniffer_ test je jouw website op alle voorschriften voor toegankelijkheid. De tool draait een rapport uit, dat je vervolgens kunt gebruiken om je website te verbeteren.

6. Voorkom problemen al in de ontwerpfase

Voorkomen is beter dan genezen. Liever dan problemen later te verhelpen, is het goedkoper en minder tijdrovend om dat bij het ontwerp van je website te doen. Hier komt de app Stark om de hoek kijken. Stark breidt jouw favoriete ontwerpprogramma (Sketch of Adobe XD) uit met handige hulpmiddelen voor een toegankelijk design. De plugin biedt onder meer een contrast-checker, simulator voor kleurenblindheid en suggereert contrast-vriendelijke kleuren.

Ben je erachter gekomen dat jouw website toegankelijkheidsproblemen heeft, maar vind je het lastig om deze problemen op te lossen? Geen zorgen! Brthrs heeft veel ervaring met het ontwikkelen van toegankelijke websites en helpt je graag. Voor meer informatie of vrijblijvend advies: neem contact met ons op!

Ga naar de inhoud