Skip to main content

De kans bestaat dat je nog niet eerder van de term React Native hebt gehoord. Dat is ook niet zo gek, want React Native is een vrij nieuw en modern framework voor het ontwikkelen van mobiele applicaties. Dankzij de technologie achter React Native zijn ontwikkelaars in staat om cross-platform applicaties te bouwen die als native aanvoelen. Op deze manier kan er een app worden ontwikkeld voor meerdere mobiele platformen, vanuit één set broncode. Erg handig dus!

Maar, wat is React Native dan precies en hoe werkt het? En wat is het verschil tussen native en React Native? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen en vertellen we wat de voordelen van React Native zijn voor jou.

Wat is React Native precies?

React Native is een moderne techniek om hybride applicaties te ontwikkelen. In feite is React Native een programmeertaal, ontwikkeld door Facebook in 2015. Het achterliggende doel van de ontwikkeling van React Native was om mobiele appontwikkeling sneller en overzichtelijker te maken, met de focus op de look en feel van een native applicatie.
Oftewel, React Native is een framework dat wordt gebruikt om een mobiele apps te ontwikkelen die zowel op iOS, Android, als Windows goed en gebruiksvriendelijk werken.

React Native werkt vanuit één set broncode (JavaScript), met een flexibele code die gemakkelijk kan worden gewijzigd en hergebruikt. Het gebruik van JavaScript is ook wat React Native zo uniek maakt. JavaScript wordt namelijk op meerdere platformen ondersteund, waardoor er dus maar één code geschreven hoeft te worden. Op deze manier creëert het React Native framework een echt native gevoel voor hybride apps. Bovendien maken React Native applicaties goed gebruik van de vele handige functies van een smartphone. Het is dan ook niet voor niets dat React Native één van de meest gebruikte frameworks is!

Maar, wat is dan precies het verschil tussen native en React Native?

Het verschil tussen native en React Native

De term native betekent ook wel ‘aangeboren’ of ‘inheems’ en dat is ook precies wat een native app is. Een native app is namelijk specifiek ontwikkeld voor één platform, bijvoorbeeld Android of iOS. Dit betekent dat je een native app maar op één platform kan gebruiken. Wil je dezelfde app toch op een ander platform laten draaien? Dan zal je een nieuwe native app moeten ontwikkelen specifiek voor dat platform.

Wanneer je een app ontwikkeld met React Native kan deze wel op meerdere platformen worden gebruikt. Dit kan eenvoudig worden verklaard door het feit dat React is gebaseerd op JavaScript. Daarnaast wordt de ontwikkeling van een User Interface (UI) in React Native opgedeeld in verschillende componenten, waardoor de app optimaal werkt op meerdere platformen. Je kan dit in feite zien als een automatische vertaling naar de juiste ‘native’ taal. Hierdoor werkt de applicatie optimaal en ervaar je geen frustraties over kleine technische aspecten zoals typen, scrollen en navigatie.

React Native App laten ontwikkelen

De voordelen van React Native

Behalve de optimale gebruikerservaring van React Native apps op verschillende platformen zijn er nog meer voordelen te benoemen van React Native.

1. Efficiënte ontwikkeling

React Native wordt door ontwikkelaars als een zeer prettig framework ervaren waarmee men gemakkelijk werkt. Dit komt mede dankzij de krachtige developer tools, debugging tools en handige foutberichten die zijn geïntegreerd in React Native. Voor zowel iOS als Android levert React Native kant-en-klare oplossingen. Dit is mogelijk dankzij de verschillende componenten, die vanuit React direct worden vertaald naar de native code van bijvoorbeeld iOS of Android. In feite wordt de geschreven code in React Native direct vertaald naar de code voor het juiste platform. Deze efficiënte ontwikkelingsmethode zorgt er dus voor dat er maar één code geschreven hoeft te worden voor meerdere apps. Erg handig, tijdbesparend en daardoor dus ook kostenbesparend!

2. Een hybride app op maat

Wanneer je een Hybride app op maat wilt laten ontwikkelen is React Native een goede keuze. Met name vanwege de native feeling die je creëert voor verschillende platformen. Daarnaast werkt React Native vele malen sneller dan de traditionele methodes om apps te maken en zie je dankzij ‘live reloading’ direct resultaat tijdens de ontwikkeling. Het is tegelijkertijd ook mogelijk om traditionele programmeertalen te gebruiken binnen React Native, waardoor jouw applicatie volledig op maat kan worden geoptimaliseerd.

3. Gemakkelijk door te ontwikkelen met extra functies

Wil je graag nieuwe functies toevoegen aan je app? Met React Native kan dat heel gemakkelijk. Daarnaast wordt React Native dagelijks geüpdatet, waardoor eventuele fouten snel worden gevonden en opgelost. Ook zijn er veel nieuwe ontwikkelingen voor React Native en zijn er allerlei externe tools beschikbaar. Kortom, er is van alles mogelijk met React Native!

4. Een schaalbare app op maat met uitstekende prestaties

Verwacht je dat het aantal gebruikers van je app groot is of in de toekomst zal groeien? Dit is geen enkel probleem dankzij de schaalbaarheid van een React Native app. Bovendien blijft de app snel en goed presteren dankzij React Native. Dit merk je dan ook in aspecten zoals de korte laadtijd van de app en de vlotte gebruikerservaring.

5. React Native is ondersteund door Facebook

React Native is ontwikkeld door Facebook en dat heeft grote voordelen voor de ontwikkeling van het framework. Facebook geeft veel ruimte en budget aan ontwikkelaars om React Native verder te ontwikkelen. Daarbij is React Native een open source framework, dus mocht Facebook stoppen met React Native is dit geen probleem voor ontwikkelaars en gebouwde apps.

Een mogelijk nadeel van de ondersteuning van Facebook is wel dat het React Native framework gebonden is aan strikte reglementen omtrent licenties.

Facebook React Native AppDeze bekende apps zijn ook gebouwd met React Native

React Native is een zeer efficiënt en populair framework. De populariteit wordt dan ook bevestigd door verschillende grote bedrijven en hun keuze voor React Native.

Instagram

Als eigendom van Facebook is het niet verassend dat de razend populaire app Instagram React Native heeft geïntegreerd. Het grote voordeel van het gebruik van React Native voor Instagram is dat het onderhoud en verdere doorontwikkelingen van de app razendsnel kunnen worden uitgevoerd voor meerdere platformen tegelijk.

UberEats

Alhoewel de applicatie van het bekende UberEats niet volledig is gebouwd met React Native, heeft het framework wel een grote bijdrage geleverd toen UberEats een update wilde uitvoeren voor de restaurants en ondernemers. Hiervoor moest een dashboard worden ontwikkeld met onder andere notificatiefuncties. Dankzij React Native kon dit nieuwe dashboard snel en efficiënt worden ontwikkeld voor de verschillende platformen.

Walmart

Het grote Amerikaanse retailbedrijf en supermarktketen Walmart heeft er voor gekozen om de mobiele applicatie te herschrijven in React Native. Met deze bewuste keuze onderstreept Walmart zijn grote doelen voor de toekomst, namelijk uitgroeien tot een van ’s werelds grootste online retailers. Een uitstekende klantenservice en optimale gebruiksvriendelijkheid van de app is hiervoor een vereiste en dat beseft men zich goed bij Walmart.

Airbnb

Een andere populaire app die is gebouwd met React Native is Airbnb. De app wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt en daarom is een vlotte en goede werking van cruciaal belang. Dankzij React Native kan de app gemakkelijk worden onderhouden op de verschillende platformen.

Brthrs ontwikkelt React Native app’s op maat voor jou!

Ben je op zoek naar een mobiele app voor meerdere systemen die snel en efficiënt kan worden ontwikkeld? Of wil je jouw bestaande native app uitbreiden naar React Native? Wij van Brthrs denken graag met jou mee! Neem vrijblijvend contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Brthrs Agency Team

Leave a Reply

Ga naar de inhoud