Overslaan naar hoofdinhoud

Progressive Web Apps (PWA) zijn enorm populair. Het is dan ook niet voor niets dat we ze deze technologie onlangs hebben benoemd als één van de trends voor 2021. De reden voor de populariteit van Progressive Web Apps heeft alles te maken met het grootschalige gebruik van onze smartphones. Zo bestaat bijna 3 kwart van alle e-commerce uit mobile e-commerce. Webshops en webpagina’s worden dan ook vooral bezocht via een smartphone, in plaats van via een desktop of tablet.

Met een Progressive Web App speel je in feite in op het toenemende smartphonegebruik. Een PWA is namelijk een responsive website, waardoor de webpagina het uiterlijk en de ervaring van een native app heeft. Daarbij zijn Progressive Web Apps voor iedereen toegankelijk en razendsnel, zelfs zonder internetverbinding.

Hoe kan dat precies en wat kan een Progressive Web App nog meer? Wat zijn de voordelen van een PWA en zijn er ook nadelen? Je leest er hier alles over.

Wat is een Progressive Web App precies?

Een Progressive Web App is dus geen native app, maar een web app. Eigenlijk kan je een PWA zien als een website die zich gedraagt als een native app. Hierbij staat mobiel gebruik van de website dus centraal en dat merk je in de gebruikerservaring. Zo kan een PWA gebruik maken van de functies van je mobiele telefoon zoals de camera, microfoon en GPS.

De gebruikerservaring komt in principe overeen met die van een app. Het grote verschil is dat het geen app uit de app store is, maar een webpagina die je bereikt via de browser. Een PWA maakt het mogelijk om een groot deel van de functionaliteiten die je gewend bent vanuit een native app te gebruiken in een web app. Denk hier bijvoorbeeld aan het opvragen van een locatie of het sturen van pushberichten. Let wel op: iPhone ondersteund het sturen van pushberichten via een PWA momenteel nog niet.

Maar, hoe werkt een PWA precies?

Hoe werkt een Progressive Web App?

Waar normaal gesproken voor iedere actie van de gebruiker een dataverzoek naar de server wordt verstuurd, wordt in het geval van een PWA alle data tijdens het eerste verzoek al ingeladen. Deze progressieve manier van het laden van data verklaard dan ook de naam: Progressive Web App. Dankzij deze werkwijze kan een PWA als native app functioneren, ook zonder internetverbinding. Bovendien is de laadtijd hierdoor aanzienlijk korter, waardoor een PWA heel snel aanvoelt voor de gebruiker.

Vrouw staat buiten en gebruikt een telefoon

Behalve de positieve invloed van een Progressive Web App op de gebruikerservaring, hebben PWA’s ook een positieve invloed wat betreft SEO. Dankzij de snelle laadtijd blijven bezoekers namelijk meer op de website hangen. Snelheid van webpagina’s is namelijk een belangrijke factor om hoger in de zoekmachines te komen. Bovendien blijk uit gegevens van Google dat 53% van de bezoekers van een mobiele website deze weer verlaten als de laadtijd meer dan 3 seconden is. Een snelle laadtijd is dus heel belangrijk voor je website en een Progressive Web App draagt daar zeker aan bij.

Voordelen van een Progressive Web App

Behalve snelheid en de mogelijkheid tot offline gebruik heeft een Progressive Web App nog meer voordelen.

 1. Geen app installatie
  Omdat een Progressive Web App feitelijk een webpagina is, hoeft deze niet eerst te worden gedownload en geïnstalleerd vanuit een app store. Dit betekent dus ook dat ontwikkelaars niet afhankelijk zijn van de regels die gelden in de app stores. Daarnaast haalt een Progressive Web App de drempel van het downloaden weg en kunnen de gebruikers gelijk aan de slag.
 2. Groot bereik met een PWA
  Omdat Progressive Web Apps gewoon via de browser bereikbaar zijn is het bereik groter dan van een native app. Bovendien werken PWA’s op iedere browser en zijn ze bereikbaar op zowel desktop, tablets als mobiele telefoons.
 3. Progressive Web Apps hoeven niet te worden geüpdatet
  In tegenstelling tot een app uit de appstore hoeft een Progressive Web App niet te worden geüpdatet. Simpelweg omdat het een webpagina is. Hierdoor beschikken de gebruikers altijd over een up-to-date app, mits zij de PWA hebben ingeladen op hun mobiele telefoon.
 4. Goedkoper dan een native app
  De ontwikkelingskosten van een Progressive Web App zijn over het algemeen lager dan de kosten voor het ontwikkelen van een native app. Dit komt met name doordat er minder tijd nodig is voor de ontwikkeling. Bovendien heb je dankzij een Progressive Web App een website en app in één. Het afzonderlijk laten ontwikkelen is vanzelfsprekend duurder, waardoor je met de keuze voor een PWA dus kosten bespaart.

Nadelen van een Progressive Web App

Behalve de voordelen zijn er ook enkele nadelen te benoemen van Progressive Web Apps.

 1. Niet vindbaar de app stores
  Het voordeel dat een PWA niet eerst hoeft te worden gedownload kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. Omdat een Progressive Web App niet in de app store staat is er ook geen mogelijkheid voor het toepassen van app marketing in bijvoorbeeld de app store. Daarnaast staat een PWA niet tussen de andere apps op het startscherm en moet deze dus eerst via de browser worden geopend.

Meisje met rood jurkje gebruikt een tablet

Tip: voeg een snelkoppeling van de webpagina toe aan je startscherm, op deze manier kan je een PWA snel terugvinden en openen.

 1. Niet alle functies zijn beschikbaar
  In tegenstelling tot een native app zijn niet alle functies van een mobiele telefoon beschikbaar voor een Progressive Web App. Waar het in een PWA wel mogelijk is om gebruik te maken van bijvoorbeeld GPS, is het niet mogelijk om toegang te krijgen tot contacten en bluetooth of NFC. Ook zijn functionaliteiten als Touch ID of Face ID en Siri momenteel nog niet beschikbaar binnen een Progressive Web App.

Ook YouTube is nu te installeren als een Progressive Web App

Veel grote techbedrijven maken gebruik van Progressive Web Apps, waaronder YouTube. Zo is het sinds dit jaar mogelijk om YouTube als PWA te installeren in Chrome OS en Windows. Hierdoor is het mogelijk om, na de installatie, YouTube als webapp in het startmenu te plaatsen of aan de taakbalk vast te maken.

Een Progressive Web App op maat

Wil je een snelle website of webshop laten ontwikkelen met een goede gebruikerservaring voor mobiel gebruik? Of merk je dat je website het meest wordt bezocht via een smartphone en wil je hier op inspelen? Dan is een Progressive Web App een goede keuze. Neem gerust contact met ons op en dan kijken wij van Brthrs graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Naar de inhoud springen