Skip to main content

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Een verwerkersovereenkomst is een overeenkomst tussen een partij die persoonsgegevens verzamelt en de partij die deze gegevens verwerkt. Daar staan onder andere de verantwoordelijkheden in beschreven bij het verwerken persoonsgegevens. De AVG-wet verplicht deze overeenkomst.

Wat staat er in een verwerkersovereenkomst?

In een verwerkersoveerenkomst staat bijvoorbeeld wat met verwerkte persoonsgegevens gebeurt. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over datalekken. Wie meldt een datalek en vergoedt de schade?

Dit zijn andere belangrijke zaken voor een verwerkersovereenkomst:

  • Wat is het doel van de verwerking?
  • Hoe wordt de data verwerkt?
  • Wat is de locatie van de data?
  • Hoe wordt de data beschermd?
  • Hoe lang wordt de data bewaard?

Zo zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden. Wat op jouw verwerksovereenkomst van toepassing is, hangt af van de manier waarop je met de persoonsgegevens omgaat. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens is veel meer informatie over een verwerkersoverenkomst te vinden.

Wat is een verwerkersovereenkomst?
Hoe maak ik een verwerkersovereenkomst?

Hoe maak ik een verwerkersovereenkomst?

Bij Brthrs gaan we zorgvuldig om met persoonsgegevens. Daarom sluiten we verwerkersovereenkomsten met elke partij met wie we samenwerken. Denk aan Google (voor Analytics), Intercom (voor support) en Amazon AWS (voor dataopslag). Meestal hebben grote bedrijven standaard een overeenkomst klaarstaan. Als dat niet zo is, stellen we deze zelf op. Daarmee zorgen we ervoor dat we AVG-compliant zijn.

Foto van Robert Keus met roze achtergrond

Hey!

Wil je meer weten?

Dit is Robert, directeur van Brthrs. Heb je een vraag, een uitdaging, een idee… Hij hoort het graag!

WhatsApp Robert
Ga naar de inhoud