Skip to main content

Het komt je misschien bekend voor: ben je een nieuwe app aan het testen, blijkt die belangrijke swipe-functie toch niet lekker te werken. Balen, want de programmeur is al druk bezig met ontwikkelen. Is zoiets niet te voorkomen? Jawel. De oplossing heet agile prototyping.

Het is immers riskant als de eerste interactie met je app pas in de ontwikkelfase komt. In dat stadium kost het meer tijd en geld om functionaliteiten aan te passen. Met agile prototyping help je dat probleem uit de wereld. En, niet geheel onbelangrijk: het levert een beter eindproduct op.

Samenvatting: Een app valt of staat met een positieve gebruikerservaring. Met agile prototyping test je de interactie van jouw app vanaf dag 1. Een werkend prototype is de basis van je project, en dat prototype wordt voortdurend vernieuwd en verbeterd. Je team en je klant krijgen zo een duidelijk beeld van de app, problemen worden in een vroeg stadium getackeld en je bedenkt betere oplossingen. Dat bespaart tijd, geld en frustraties. En het belangrijkste: het leidt tot een beter eindproduct.

Prototyping: een simulatie van het eindproduct

Een prototype dus. Je hebt vast al een idee wat dat is. Laten we toch even de definitie van Wikipedia erbij pakken:

Een prototype is een vroeg model van een product […] de werking of passing van onderdelen wordt getest en de productie wordt voorbereid.

Kortom: een werkend prototype is een simulatie van het mogelijke eindproduct. Met een prototype krijgt je team een duidelijk beeld waar het project naartoe gaat. Dat werkende prototype kan zo geavanceerd zijn als je zelf wilt. Je kunt een gebruikerspad laten zien met gekoppelde wireframes, of het design met een tool als Invision gedetailleerder uitwerken.

Agile protoyping: apps ontwikkelen met het protoype als leidraad

Agile prototyping staat voor het continu vernieuwen en verbeteren van je app, met het protoype als leidraad. Door uitvoerig te testen wordt het prototype constant vernieuwd. Je team, maar ook je klant, krijgt een duidelijk beeld van de app en kan in een vroeg stadium feedback geven. Daardoor worden problemen getackeld, voordat ze écht een probleem vormen. Het geeft je team een goede basis om mee te werken, en op voort te borduren. Laten we de voordelen van agile protoyping op een rij zetten.

Agile prototyping geeft duidelijkheid

Het lijkt een open deur, maar een werkend design geeft een veel beter beeld van je toekomstige app dan een paar statische screenshots. Door te prototypen, breng je de functionaliteiten en gebruikerspaden van een app duidelijk en snel in kaart, zonder dat je eerst tien user story’s hoeft vast te stellen.

Het motiveert en inspireert

Zo’n werkend prototype is niet allleen functioneel en handzaam, maar geeft je team ook een ideale basis om als handvat te gebruiken en mee verder te gaan. Een prototype simuleert immers hoe het zou kunnen zijn. Door alvast met de app te ‘spelen’ ontdek je wat wel en niet werkt, vind je andere oplossingen en krijg je nieuwe ideeën.

Designers en programmeurs werken in harmonie

Protoyping is niet enkel het domein van designers. Integendeel! Het is een achterhaald idee dat de werelden van designers en programmeurs los van elkaar staan. Multidisciplinair werken is de toekomst, en met prototyping doe je precies dat. Weg zijn de dagen dat een programmeur vanuit onduidelijk design moet opmaken wat de functionaliteiten zijn. Hij kan die functionaliteiten binnen het prototype zelf aan het werk zien. Problemen worden snel ontdekt; oplossingen sneller gevonden.

Bespaar je klant frustraties: kies voor agile protoyping

Agile prototyping helpt je bij de communicatie tussen teams, maar ook voor je klant is het prettig dat hij zijn app snel mag uitproberen en feedback kan geven. Dit is vele malen waardevoller dan je klant naar een stel screenshots te laten staren, of hem lang te laten wachten op een update. Agile prototyping bepaart je tijd, geld en frustraties en is onmisbaar bij het ontwikkelen van een succesvolle app.

Verder lezen?

An agile design prototype is worth a thousand user stories

Ga naar de inhoud