Overslaan naar hoofdinhoud

Ons smartphonegebruik is in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, zo blijkt onder meer uit onderzoek van Ruigrok NetPanel. Hierbij moet gelijk worden opgemerkt dat dit onderzoek voor de pandemie is uitgevoerd, wat betekent dat het smartphonegebruik de afgelopen periode nog meer is gestegen.

Shoppen via de mobiele telefoon, mobiel bankieren, streamen en het spelen van games zijn bezigheden die sterk zijn toegenomen het afgelopen jaar. Voor deze dagelijkse bezigheden wordt de smartphone dan ook steeds vaker gekozen boven een pc of tablet. Deze als maar toenemende trend in het gebruik van onze mobiele telefoon zorgt ervoor dat de ontwikkeling van mobiele apps ook doorgroeit.

Maar, welke trends op het gebied van mobiele applicaties gaan de grootste rol spelen in 2021? Je leest het hier.

Mobile e-commerce

2020 was het jaar van de e-commerce en zo ook van de mobiele e-commerce. Afgelopen jaar deed maar liefst de helft van alle Nederlanders regelmatig online aankopen via hun smartphone. Vanwege het toenemende smartphonegebruik is de verwachting dan ook dat deze trend zich zal doorzetten in 2021, waar bijna 3 kwart van alle e-commerce zal bestaan uit mobile e-commerce. Met name de jongere generaties verkiezen het gebruik van de mobiele telefoon boven een pc of tablet wanneer zij even online willen shoppen. Dit geeft aan dat een goed werkende app naast een webshop  ontzettend belangrijk is.

De oudere generaties maken daarentegen graag meer gebruik van een groter scherm wanneer zij online gaan shoppen. Daarom zijn zowel een webshop als app even belangrijk. Steeds meer grote organisaties zoals Uber kiezen om deze reden voor Progressive Web Apps (PWA). Simpel gezegd zijn PWA’s responsive websites die ook als app kunnen worden geïnstalleerd op een smartphone. Het grote voordeel hiervan is dat PWA’s op meerdere platformen werken, waardoor je via slechts één app meerdere gebruikers kunt bereiken.

Telefoon met daarin een webwinkel actief

5G

2021 moet het jaar worden waarin 5G echt een grote doorbraak gaat beleven. Deze grote technologische ontwikkeling zal ervoor zorgen dat mobiele apps een flinke sprong vooruit kunnen maken. Dankzij de snelheid van het nieuwe 5G netwerk is er simpelweg veel meer mogelijk en dat gaan we ongetwijfeld merken. Verschillende grote techbedrijven zijn ervan overtuigd dat de komst van 5G de ontwikkeling en het gebruik van mobiele apps voor goed zal gaan veranderen.

5G is simpelweg vele malen sneller dan 4G. Bovendien is ook de reactietijd van het 5G netwerk een stuk sneller. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt haperend beeld tijdens bijvoorbeeld streamen of het spelen van online games. De combinatie van het snelle netwerk en reactietijd zullen een positieve impact hebben op streaming en videocommunicatie, maar ook op alle draadloze apparaten die met elkaar verbonden zijn.

Streaming en videocommunicatie

Het gebruik van videocommunicatie is vanwege de pandemie gigantisch gestegen in het afgelopen jaar. Thuiswerken, studeren en andere zaken vonden noodgedwongen plaats via Zoom- of Google meetings. Alhoewel het einde van de pandemie langzaam in zicht komt, is de verwachting dat ook in 2021 veel personeel (parttime) blijft thuiswerken en videovergaderingen de standaard blijven. Het is dan ook niet vreemd als mobiele appontwikkelaars hierop zullen inspelen in 2021.

Internet of Things (IoT)

Waar IoT al eerder is genoemd als belangrijke trend op het gebied van mobiele appontwikkeling voor het komend decennium, mag deze technologie nu ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Zeker in combinatie met de opkomst van 5G is de verwachting dat de ontwikkelingen rondom IoT een nog grotere rol gaan vervullen.

Of het nu gaat om draadloze apparaten in huis, wearables, slimme auto’s of zelfs slimme steden, de potentie in deze markt is enorm. Daarbij speelt één factor een bepalende rol: alles is te bedienen vanaf je smartphone. Alhoewel dit natuurlijk niet op gaat voor het bedienen van steden, is het wel mogelijk om je huis op deze manier te bedienen. Verlichting en entertainment tot aan huishoudelijke apparaten, het is allemaal te bedienen via je telefoon. De verwachting is dan ook dat meer en meer consumenten hier gebruik van zullen maken. Deze trend zal daarom duidelijk zichtbaar blijven in de ontwikkeling van mobiele apps in 2021.

Smart speaker aangesloten op het internet of things

Mobile First en het belang van UI/UX optimalisatie

Met de stijging van het gebruik van onze mobiele telefoon en de toenemende verwachtingen van mobiele applicaties, zullen de User Interface (UI) en User Experience (UX) van een app nog belangrijker zijn in 2021. De eerste indruk van een app is namelijk allesbepalend. Zo snel als een app is gedownload kan deze namelijk ook weer worden verwijderd.

Ook Google houdt rekening met de toename van ons smartphonegebruik. Zo kijkt de zoekmachine eerst naar de mobiele versie van een website voor de beoordeling van de SEO ranking. Dit is ook wel bekend als ‘mobile-first’. Daarbij is de mobiele gebruikservaring van een website erg belangrijk. Gezien het stijgende gebruik van de mobiele telefoon is het niet gek als we straks zelfs naar ‘mobile-only’ gaan, waarbij de mobiele versie van een website de grootste invloed heeft op de ranking in de zoekmachine.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

Websites worden dus meer en meer bezocht via onze smartphone in plaats van via een desktop. Ontwikkelaars spelen hier logischerwijs op in. Een van de manieren om hierop in te spelen zijn Accelerated Mobile Pages (AMP). Deze technologie zorgt ervoor dat pagina’s sneller worden geladen dankzij het ‘weglaten’ van onnodige programmeercode en het gebruik van minder data.

Een snellere mobiele website wordt dan ook beloond door Google met een hogere ranking in de zoekmachine. Het is dan ook niet voor niets dat het gebruik van deze technologie populair is onder ontwikkelaars.

Blockchain

Bij het woord blockchain denken de meeste mensen in eerste instantie aan Bitcoin. Toch gaat de technologie achter blockchain veel verder dan dat. Zo biedt blockchaintechnologie ontzettend veel mogelijkheden in allerlei sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, logistiek, game-industrie of financiële sector. Overal waar veiligheid en transparantie van data of snelle en veilige transacties een belangrijke rol spelen kan het gebruik van blockchain grote toevoegde waarde creëren.

De toepassing van blockchain in de praktijk staat momenteel nog in de kinderschoenen. Zeker gezien de grote en revolutionaire mogelijkheden die deze vorm van technologie nog heeft te bieden in de toekomst. Het zal niet lang meer duren voordat apps gebaseerd op blockchaintechnologie een prominente rol gaan spelen. De kans is groot dat 2021 een jaar wordt met een duidelijke toename aan het aantal blockchain implementaties en apps.

Een mobiele applicatie op maat gemaakt voor jouw product of dienst

Wil je ook graag een mobiele app laten ontwikkelingen voor jouw product of dienst? Of wil je graag meer weten over de mogelijkheden op het gebied van applicaties? Neem dan contact met ons op en dan kijken wij graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Naar de inhoud springen