Skip to main content

Onze omgeving digitaliseert meer en meer. Met name in tijden van sociale isolatie en thuiswerken, is men genoodzaakt steeds meer zaken online te regelen. Waar dit voorheen vooral via websites gebeurde, nemen mobiele applicaties nu steeds vaker de overhand in de digitale wereld. Dit geldt voor vrijwel iedere branche. Of het nu gaat om horeca, retail, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, onderwijs en training, financiële dienstverlening, noem het maar op. Steeds meer organisaties gaan over op een mobiele applicatie als vervanging of ondersteuning van de website.

Maar waarom stijgt de vraag naar een persoonlijke applicatie onder bedrijven en ondernemers? En belangrijker, hoe zien de trends eruit op het gebied van mobiele appontwikkeling?

gebruik van smartphones en applicaties neemt toe

De reden dat steeds meer organisaties kiezen voor een applicatie kan worden verklaard vanwege het feit dat ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking beschikt over een smartphone met toegang tot het internet. Gegevens van het CBS laten zien dat maar liefst 84% van deze grote groep mensen ook actief gebruik maken van hun smartphone om te internetten. Daarbij komt kijken dat het gebruik van een goed ontwikkelde mobiele applicatie over het algemeen als een stuk prettiger wordt ervaren dan een mobiele website. Daarnaast is een mobiele app sneller, overzichtelijker en persoonlijker. Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor een mobiele applicatie.

Wat zijn de trends op het gebied van mobiele appontwikkeling?

Waar de economie zich wegens het Covid-19 virus de afgelopen maanden minder heeft ontwikkeld, geldt het tegenovergestelde voor de ontwikkeling van mobiele applicaties. Dankzij de opkomst van 5G en dus een nog snellere internetverbinding, is er ook meer mogelijk voor apps. Dit zijn de dominerende trends op het gebied van mobiele appontwikkeling voor de resterende maanden van 2020.

1. Applicaties op cloudopslag

Applicaties op cloudopslag zullen de opvolger worden van de native apps. Het grote voordeel van applicaties op cloudopslag is dat deze geen gebruik maken van de opslagruimte van een smartphone. Simpelweg omdat de app is opgeslagen in de cloud. Een ander voordeel van applicaties op cloudopslag is dat deze ook te openen zijn via een webbrowser in plaats van enkel een mobiel apparaat. Bovendien hoeft de app niet eerst geïnstalleerd te worden wanneer deze staat opgeslagen op de cloud, maar kan de app direct worden geopend.

De ontwikkeling van applicaties op de cloud wordt dan ook steeds populairder onder appontwikkelaars. De gebruiksvriendelijkheid van mobiele applicaties kan met deze opkomende technologie nog meer worden verhoogd. Daarnaast zijn applicaties op cloudopslag gemakkelijk te ontwikkelen en te onderhouden.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel. Cloudopslag brengt vanwege de toename in datamanagement en onderhoud een groter kostenplaatje met zich mee dan native apps.

2. Applicaties geïntegreerd met draagbare apparaten

De populariteit van draagbare apparaten stijgt onder consumenten. Met name het gebruik van de smartwatch is de afgelopen jaren flink toegenomen in populariteit. Hierdoor worden de geïntegreerde applicaties vanzelfsprekend ook populairder en het aantal beschikbare applicaties voor draagbare apparaten neemt dan ook toe. Het voordeel van deze applicaties is dat de gebruiker bijvoorbeeld geen smartphone nodig heeft om de applicatie te bedienen. Dit kan immers gewoon via de smartwatch.

3. Het Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things is niet zozeer een trend voor de resterende maanden van 2020, maar eerder een belangrijke trend voor het komende decennium. Alhoewel steeds meer apparaten en applicaties in de vorm van slimme assistenten van zich laten horen de komende periode, is de verwachting dat uiteindelijk alles in de komende jaren over gaat op deze technologie. Met andere woorden, alles wordt met elkaar verbind- en bestuurbaar via applicaties en slimme assistenten zoals Google Home en Alexa. Deze slimme assistenten kunnen eigenlijk ook wel worden gezien als hele intelligente chatbots.

Het aantal comptabele apparaten neemt dan ook toe. Denk maar aan slimme ovens, slimme koelkasten, slimme verlichting, een slimme thermostaat, enzovoort. De opkomst van deze technologie laat zich gelden als een belangrijke trend, voor zowel de consumenten- als industriële markt. De gebruikservaring neemt dankzij deze opkomende technologie dan ook nog meer toe.

4. Applicaties met virtual- en augmented reality

De toepassing van virtual- en augmented reality technologie in de ontwikkeling van mobiele applicaties zal de komende maanden nog meer toenemen. Deze technologie, die momenteel nog met name wordt toegepast in de ontwikkeling van games, gaat ook steeds meer een weg vinden in de overige categorieën van mobiele applicaties.

Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van VR- en AR-technologieën in het vastgoed of de E-commerce. Het virtueel bekijken van een woning of kledingstuk is namelijk allesbehalve ondenkbaar in de nabije toekomst. Daarnaast is het met de toepassing van virtual- en augmented realitytechnieken bijvoorbeeld ook mogelijk om te zien hoe een nieuw meubelstuk zal staan in een woning. Appontwikkelaars zijn steeds meer bezig met de toepassing van deze technologie, welke momenteel nog in de kinderschoenen staat, maar waarvan de mogelijkheden groots zullen zijn.

5. Applicaties On Demand

Het voordeel van applicaties On Demand is dat deze persoonlijk zijn voor de gebruiker. Een groot platform wordt met deze technologie persoonlijker en gebruiksvriendelijker. Daarbij kan de gebruiker zelf bepalen wat hij of zij wil zien. Met name de combinatie van On Demand applicaties en het Internet of Things zal toenemen in populariteit. Een grote hoeveelheid data aan bijvoorbeeld entertainment kan op deze manier gepersonaliseerd ter beschikking worden gesteld voor de gebruiker. Vanwege de grote toegevoegde waarde op het gebied van gebruiksvriendelijkheid is de verwachting dat On Demand applicaties een grote rol gaan spelen in de toekomst.

Een persoonlijke mobiele applicatie op maat voor jouw onderneming

Een persoonlijke app voor jouw organisatie als ondersteuning van de bedrijfswebsite brengt veel voordelen en mogelijkheden met zich mee. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van applicaties of ben je geïnteresseerd in een app voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op om samen te kijken hoe een applicatie op maat impact kan creëren voor jouw organisatie of onderneming.

Ga naar de inhoud