Skip to main content

Wanneer klanten bij ons komen voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld een website of app, hebben ze vaak een aantal standaardeisen: de website of app moet er mooi uitzien, gebruiksvriendelijk zijn, hoog eindigen in de zoekresultaten en natuurlijk goed werken. Maar in dat rijtje mist een belangrijk punt. Is jouw digitale product wel digitaal toegankelijk?

Websites en apps voor iedereen

Wij ontwikkelen al langere tijd digitale producten voor bedrijven en organisaties met een sociaal-maatschappelijk karakter. Denk bijvoorbeeld aan de Geweldige Wijk app, de website voor Refugee Talent Hub of de Stopcoach app (nog in ontwikkeling). Tijdens deze samenwerkingen kwamen wij erachter dat digitale toegankelijkheid van essentieel belang is voor het ontwikkelen van een succesvol product. Dit heeft ertoe geleid dat we ons meer zijn gaan verdiepen in dit onderwerp. Digitale toegankelijkheid betekent dat websites en apps zo ontworpen en gebouwd zijn, dat iedereen ze kan gebruiken. Dus ook mensen met een beperking.

Nederland telt ruim 3 miljoen mensen die kampen met digitale ontoegankelijkheid. Dat zijn o.a. blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden en laaggeletterden, maar ook mensen die tijdelijk beperkt zijn, bijvoorbeeld door een gebroken arm. Deze groep wordt nog groter wanneer je ook dyslectici meetelt.

Statistieken over mensen met een beperking in Nederland

Het lijkt logisch dat we ervoor zorgen dat ook díe mensen op gelijkwaardige wijze kunnen deelnemen aan de samenleving. En dat ze net als ieder ander een broek online kunnen bestellen of hun boodschappen via een app kunnen laten thuisbezorgen. Echter wordt met digitale toegankelijkheid in de praktijk maar weinig rekening gehouden.

Digitale toegankelijkheid betekent dat websites en apps zo ontworpen en gebouwd zijn, dat iedereen ze kan gebruiken. Dus ook mensen met een beperking.

Wij geloven in een digitale wereld die voor iedereen toegankelijk is. Daarom willen willen toonaangevend zijn in het maken van mooie, slimme, gebruiksvriendelijke en voor iedereen toegankelijke digitale producten.

Wat is de wet -en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid?

Vanaf 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheidsorganisaties al verplicht om websites en mobiele apps te ontwikkelen volgens de door de EU opgestelde toegankelijkheidseisen.

Een deel van die eisen bestaat uit relatief simpele dingen zoals het ondertitelen van video’s, maar denk ook aan het zorgen voor voldoende contrast op je website of het aanbieden van een voorleesfunctie. Er is een hele lijst van standaarden opgesteld die je helpen om je website of app toegankelijk te maken.

Toegankelijkheid betekent een betere ervaring voor iedereen

Het mooie aan het maken van toegankelijke websites, is dat het uiteindelijk een betere ervaring oplevert voor ál je gebruikers. Want ook voor mensen zonder beperking is het fijn als een website duidelijk is en goed werkt. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat websites die goed scoren op toegankelijkheid een groter publiek bereiken, hoger ranken in Google én gebruiksvriendelijker zijn dan websites die laag scoren op toegankelijkheid.

Hoe toegankelijk is jouw digitale product?

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw digitale product is? Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee we de toegankelijkheid van jouw website of app op een snelle en doeltreffende manier kunnen beoordelen. Lees hier meer over onze methode.

Wil jij meer weten over wat digitale toegankelijkheid voor jouw organisatie betekent?

Ga naar de inhoud