Skip to main content

OpenAI heeft aangekondigd dat er een verbeterde versie van de kunstmatige intelligentie achter ChatGPT is ontwikkeld, genaamd GPT-4. Deze nieuwe versie kan naast tekst ook beelden als input gebruiken, waardoor het vooral voor blinden en slechtzienden een nuttige tool kan zijn. Microsoft past GPT-4 al toe in de chatbot van de zoekmachine Bing. De verbeterde tekstfuncties van GPT-4 zijn in eerste instantie beschikbaar via het betaalde abonnement ChatGPT Plus en de API voor software-ontwikkelaars. GPT-4 is betrouwbaarder, creatiever en kan veel genuanceerdere instructies verwerken dan zijn voorganger.

Verbeteringen in model

OpenAI heeft de afgelopen maanden verbeteringen doorgevoerd in zijn taalmodellen en AI-systemen, mede op basis van feedback van miljoenen gebruikers van ChatGPT. Hierdoor scoort GPT-4 veel beter in gesimuleerde examens dan de voorganger GPT-3.5. Gebruikers kunnen ook beelden naar GPT-4 sturen, zoals foto’s, scans of screenshots, en ChatGPT kan hierop reageren door bijvoorbeeld uit te leggen wat er grappig is aan een plaatje of door informatie uit de beelden te omschrijven of samen te vatten. OpenAI test deze functies in samenwerking met Be My Eyes, een app die de wereld toegankelijker maakt voor blinden en slechtzienden.

Model is creatiever

GPT-4 is volgens OpenAI een stuk creatiever geworden bij het schrijven, bijvoorbeeld bij het componeren van liedjes, het schrijven van scenario’s en het leren van de schrijfstijl van de gebruiker. Bovendien kan GPT-4 acht keer langere teksten genereren, tot maximaal 25.000 woorden. Het reageert ook 82% minder snel op verzoeken die gericht zijn op ‘niet-toegestane zaken’ en produceert 40% meer feitelijke antwoorden dan versie 3.5. Het bedrijf werkte ook samen met ruim 50 experts op het gebied van veiligheid en beveiliging.

GPT-4 heeft beperkingen

OpenAI geeft toe dat GPT-4 nog altijd beperkingen heeft, zoals sociale vooroordelen, hallucinaties en vijandige reacties. Het AI-model is getraind met de supercomputers van Microsoft, dat eerder miljarden in OpenAI heeft geïnvesteerd. Microsoft heeft de chatbot van Bing al enkele weken geüpgraded naar GPT-4 en heeft de limiet van het aantal vragen aan de chatbot verhoogd van zes naar vijftien vragen achter elkaar.

 

Naar de inhoud springen