Skip to main content

Wekelijks krijgen wij e-mails en telefoontjes van mensen met een goed idee en met de wens om met ons af te spreken. In veel gevallen neemt men al contact met ons op voordat zij zelf iets op papier hebben gezet. Dit gebeurt niet omdat zij daar geen zin in hebben, maar omdat men niet weet waar je moet starten bij het uitwerken van een eigen idee. Daarom hebben wij een aantal tips op papier gezet.

Tips in het kort

  1. Leg jezelf geen limitaties op
  2. Beantwoord de How, Why en What?
  3. Omschrijf je idee in één zin
  4. Pak een kladblok of een tekentool en schets je idee
  5. Maak meerdere uitwerkingen van je idee

1. Leg jezelf geen limitaties op

Jezelf limitaties opleggen in het begin van je idee is niet goed voor de creativiteit. Wij zien vaak dat mensen al van te voren denken dat iets heel duur is om te ontwikkelen, terwijl dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Houd dus alle opties open.

2. Beantwoord de How, Why en What?

Het is een beetje cliche, maar met het beantwoorden van de How, Why en What van Simon Sinek leg je het fundament van je idee en benoem je de kern van je visie. Een goed voorbeeld uit de TED-Talk van Simon Sinek:

“If Apple was like everyone else a marketing message might be: We make great computers. They’re user friendly. Want to buy one? …Here’s how Apple actually communicates: everything we do, we believe in challenging the status quo, we believe in thinking differently. The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use, and user friendly. We just happen to make great computers. Want to buy one?”

3. Omschrijf je idee in één zin

Mensen hebben soms moeite met het uitleggen van hun idee. Probeer je idee in 1 zin te omschrijven, je gaat hier terug naar de basis en dit helpt je bij het vereenvoudigen van het proces.

4. Pak een kladblok of een tekentool en schets je idee

Nadat je, in tekst, op papier hebt gezet wat je idee is, is het belangrijk om je idee te tekenen. Dit kan je doen door simpel een schetsblok te pakken en hier je idee op te tekenen. Dit hoeft niet meteen bijvoorbeeld een app te zijn, maar kunnen ook stroomschema’s, stappen of icoontjes zijn. Wanneer je het moeilijk vindt om te tekenen, dan kan je ook een tool zoals Sketch App gebruiken: https://www.sketchapp.com/.

5. Maak meerdere uitwerkingen van je idee

99% van de producten die wij hebben ontwikkeld zijn afgeweken van het originele idee. Uiteindelijk kom je tijdens het creatieve proces altijd op andere inzichten. Daarom is het niet onverstandig om verschillende scenario’s uit te werken. Dit kan in tekst, maar ook visueel.

Nadat je deze vijf stappen hebt gezet, zal je een veel beter gevoel hebben bij je idee. Heb jij deze stappen doorlopen en wil jij jouw idee echt tot leven brengen? Kom dan een keertje koffie bij ons drinken.

Ga naar de inhoud