Skip to main content

The internet of things. Big data. De cloud. Het zijn buzzwords die samenhangen met een belangrijke, digitale ontwikkeling: de groeiende verbondenheid van systemen, of connectivity. De voordelen zijn groot voor een modern bedrijf, maar wat betekent het precies voor je veiligheid en privacy?

Startups met slimme producten schieten als paddenstoelen uit de grond en maken het eenvoudiger om dagelijkse taken uit te voeren. Tegelijkertijd gebruik je veel verschillende platformen die afzonderlijk van elkaar werken. Omdat vrijwel iedereen altijd en overal online is, lijkt het een vanzelfsprekendheid geworden om ook alles, overal te delen. Vanuit iedere app, op elk apparaat dat je gebruikt.

Connectivity helpt je daarom bij het vereenvoudigen van je workflow, door kleinere apps te integreren binnen grote platformen (en vica versa). Een voorbeeld: je krijgt een e-mail binnen, waarvan de bijlage door een connectie met Dropbox automatisch wordt opgeslagen. Vervolgens zie je in bedrijfscommunicatietool Slack een notificatie van dat nieuwe bestand. Vrijwel elke app biedt deze connectivity in meer of mindere mate, waardoor er ontelbaar mogelijkheden zijn om efficiënter te werken.

1. Veiligheid boven alles

Omdat het delen van informatie over verschillende platformen en apparaten zo moeiteloos gaat, worden de risico’s vaak vergeten. Eén van de belangrijkste valkuilen is de beveiliging van gevoelige informatie. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het in de praktijk zeker niet: volgens verschillende onderzoeken doen bedrijven nog steeds te weinig om hun data gedegen te beschermen. Er hoeft zo maar één medewerker een misstap te begaan, en je hebt een probleem.

Gelukkig bieden de meeste platformen voldoende mogelijkheden om je beter af te schermen, zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen. Bijvoorbeeld door je data encrypted (gecodeerd) te versturen, of door betere manieren van verificatie. Veel apps bieden two-step verification aan, waarmee je naast het invoeren van een wachtwoord ook een veiligheidscode moet invoeren, die je via sms ontvangt. Met name binnen je bedrijf is het van groot belang dit soort beveiligingsmethodes toe te passen en zo je gevoelige informatie te beschermen.

Drie valkuilen bij het koppelen van platformen

2. Wat deel ik wel, en wat niet?

Het veiligheidsrisico van connectivity hangt nauw samen met de privacy-vraag. Immers, wanneer je data uitwisselt of opslaat op de platformen van externe partijen, wordt jouw informatie altijd geparkeerd op de server van een externe partij. Het is goed om er bij stil te staan dat je niet precies weet hoe deze bedrijven met jouw data omgaan. Niet voor niets is een online gigant als Facebook meerdere malen op de vingers getikt vanwege privacy-wetgeving.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de algemene voorwaarden van elk platform en maak een goede keuze tussen informatie die je wel of niet wilt koppelen.

Het mag dan een groot voordeel zijn dat je steeds meer platformen kunt koppelen, het is goed om een gezond wantrouwen te koesteren tegen iedere app die je aan je bedrijfsomgeving toevoegt. Stel jezelf niet alleen de vraag: ‘Hoe kan ik mijn data en informatie eenvoudig delen?’ Maar ook: ‘Hoe zorg ik dat ik dat op een veilige manier doe?’ Zorg dat je goed op de hoogte bent van de algemene voorwaarden van elk platform en maak een goede keuze tussen informatie die je wel of niet wilt koppelen.

3. Zorg voor voldoende kennis

Connectivity, encrypted data en two-step verification: het kan zijn dat je door al deze technische kreten het spoor bijster bent geraakt, maar de voordelen van koppelingen ook niet wilt kwijtraken door veiligheidsrisico’s. Mocht je zelf de kennis niet in huis hebben, dan is het raadzaam om een betrouwbare tech-partner te zoeken die dat wel heeft. Wellicht om de veiligheid van jouw huidige cloudoplossingen te onderzoeken en te verbeteren, of om je een veilige, connectivity-oplossing op maat te leveren. Een efficiënte werkomgeving is belangrijk; verantwoord omgaan met je data nog veel belangrijker.

Ga naar de inhoud