Skip to main content

Brthrs houdt zich als internetbureau voortdurend bezig met het ontwikkelen van mobiele apps en websites. Sinds wij in de praktijk het belang van digitale toegankelijkheid hebben gemerkt, staat de inclusiviteit van onze online producten bij ons hoog in het vaandel.

Dat wij niet uitgepraat raken over digitale toegankelijkheid is hier een logisch gevolg van. Maar, hoe zorg je dat dit onderwerp bij het ontwikkelen of verbeteren van een app jouw organisatie ook wordt meegenomen? In dit artikel geven we tips voor het ontwikkelen van digitaal toegankelijke apps en het verbeteren van bestaande apps.

Waarom moeten apps toegankelijk zijn?

Het belang van digitaal toegankelijke apps is veelzijdig. De belangrijkste motivatie zit, volgens ons, in het maken van apps die voor iedereen bruikbaar zijn. Onafhankelijk van een functiebeperking of het apparaat waarmee de app gebruikt wordt.

Nederland telt zo’n 3 miljoen mensen met een functiebeperking. Door digitaal toegankelijke apps te ontwikkelen, zorg je ervoor dat ook deze mensen zonder problemen je app kunnen gebruiken.

Daarnaast heeft inclusief ontwerpen voordelen voor iedereen. Het zorgt er niet alleen voor dat jouw website of app beter werkt en er mooier uitziet, maar het versterkt ook je merk doordat je laat zien dat je er wilt zijn voor iedereen.

Wetgeving rondom digitale toegankelijkheid voor apps

Waar inclusiviteit voor sommige organisaties een drijfveer is, werkt een wettelijke verplichting bij anderen beter. Vanaf 23 juni 2021 is er wetgeving ingegaan rondom toegankelijkheid van de apps van (semi-)overheidsorganisaties. Volgens deze wetgeving moeten apps van onder andere provincies, gemeenten, de Rijksoverheid en zorginstellingen voldoen aan de webrichtlijnen van de WCAG.

In 2025 geldt deze verplichting voor alle mobiele apps, zoals webshops, streamingdiensten en games. In dat jaar gaat namelijk de European Accessibility Act (EAA) in. Deze pan-Europese regelgeving heeft als doel het inclusiever maken van digitale producten diensten. Het grote verschil tussen de EAA en de huidige wetgeving is dat de EAA ook gericht is op commerciële organisaties.

Met het oog op de toekomstige wetgeving is het dus verstandig om nog te maken apps toegankelijk te ontwikkelen. Door toegankelijkheid vanaf het beginpunt mee te nemen kan tijd en dus geld worden bespaard. Eventuele wijzigingen hoeven immers niet meer achteraf doorgevoerd te worden.

Toegankelijke apps ontwikkelen

Tijdens het ontwikkelproces betrekken we de organisatie zo veel mogelijk bij de toegankelijkheid punten. Door de do’s en don’ts van toegankelijke apps gezamenlijk te bespreken, wordt de bewustwording intern aanzienlijk vergroot. Op deze manier werken we samen aan apps die niet alleen toegankelijk zijn, maar ook toegankelijk blijven.

Als toegankelijk internetbureau ontwerpen en ontwikkelen we niet alleen toegankelijke apps, we zorgen er ook voor dat bestaande apps voldoen aan de webrichtlijnen. Hierdoor kan een ontoegankelijke app in een later stadium alsnog toegankelijk gemaakt worden.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een digitaal toegankelijke app? Bezoek dan de contactpagina en neem direct contact op voor meer informatie.

Brthrs Agency Team

Leave a Reply

Ga naar de inhoud