Skip to main content

Brthrs werkt als app ontwikkelaar graag zo efficiënt mogelijk. Het is daarom niet voor niets dat we regelmatig schrijven over cross-platform app-ontwikkeling, ook wel hybride apps genoemd. Via deze methode ontwikkel je apps die op verschillende besturingssystemen te gebruiken zijn. Dus zowel op iOS als op Android.

Maar, in de wereld van mobiele app-ontwikkeling zijn verschillende technologieën en methodes beschikbaar om cross-platform apps te bouwen. Twee populaire opties zijn Progressive Web Apps (PWA’s) en Flutter. In dit artikel gaan we dieper in op deze technologieën en behandelen we de verschillen.

Waarom een cross-platform/hybride app ontwikkelen?

Cross-platform/hybride apps ontwikkelen biedt een mogelijkheid om met minder werk apps te kunnen lanceren die op verschillende platforms gebruikt worden. Vaak betekent dit dat je slechts één keer de code voor een app hoeft te schrijven.

Dit zorgt voor een enorme tijdswinst. Voordat dit mogelijk was, moest er per platform (iOS, Android etc) aparte code geschreven worden. De invloed van cross-platform app ontwikkeling is voor zowel de bouwers van apps als voor de opdrachtgevers voordelig.

Een Android telefoonVoordelen voor app ontwikkelaars

Voor de ontwikkelaars van apps betekent dit dat er sneller projecten opgeleverd kunnen worden. De code hoeft immers maar eenmalig geschreven te worden.

Daarnaast is er minder expertise nodig. Internetbureaus hoeven niet meer én een iOS developer én een Android developer in dienst te hebben. De werkzaamheden kunnen door één developer uitgevoerd worden.

Een laatste voordeel van cross-platform apps ontwikkelen is dat onderhoud en updates eenvoudiger te ondersteunen zijn. Een ‘bug fix’ kan eenmalig verbeterd en doorgevoerd worden. Ook dit scheelt weer tijd, wat ook voor de opdrachtgever voordelig uitpakt.

Voordelen voor opdrachtgevers

Voor opdrachtgevers is het voordeel terug te vinden in de lagere kostprijs die cross-platform app-ontwikkeling met zich meebrengt. Op deze manier wordt het laten maken van een app voor meer organisaties toegankelijk.

Daarnaast biedt cross-platform ontwikkeling een consistente gebruikerservaring voor de doelgroep. Omdat de code voor verschillende platformen hetzelfde is, zullen er ook minder inconsistenties zijn. De app voelt daarom hetzelfde aan op zowel iOS als Android telefoons.

Foto van het Brthrs team

Een deel van het Brthrs team aan het werk op kantoor in Utrecht

Wat zijn Progressive Web Apps (PWA’s)?

Een Progressive Web App (PWA) is geen native app, maar een web app. Dit stukje software doet zich echter voor als een native app. Hierdoor ligt de focus ligt op mobiel gebruik, wat de gebruikerservaring ten goede komt.

Een PWA kan gebruik maken van de functionaliteiten van een mobiele telefoon, zoals de camera, microfoon en GPS. De gebruikerservaring van een PWA komt in principe overeen met die van een app.

Het belangrijkste verschil is dat een PWA geen app is die je downloadt uit de app store, maar een webpagina die je bereikt via een browser. Een PWA biedt de mogelijkheid om veel functionaliteiten te gebruiken die je normaal gesproken zou verwachten van een native app, zoals het verkrijgen van locatiegegevens en het ontvangen van push-berichten.

Voordelen van PWA’s ten opzichte van mobiele applicaties zijn vooral te vinden in lagere ontwikkelingskosten en het feit dat ze direct, zonder download, te gebruiken zijn. De standaard apps moeten aan de regels van app stores voldoen én handmatig gedownload worden door de gebruiker. PWA’s hoeven alleen in de browser geopend te worden.

Hierdoor zijn PWA’s een interessant alternatief voor cross-platform/hybride mobiele applicaties. Brthrs ontwikkelt web apps via het JavaScript framework React.

Een meeting op kantoor in Utrecht.

Een meeting op het kantoor van Brthrs in Utrecht.

Wat is Flutter?

Het is duidelijk dat hybride/cross-platform app-ontwikkeling veel voordelen biedt boven het bouwen van native apps. Een van de technologieën die hybride app ontwikkeling mogelijk maakt, is Flutter.

Als toolkit kan Flutter gebruikt worden om binnen korte tijd mobiele apps te bouwen die op verschillende platforms gebruikt kunnen worden. Deze hybride apps worden vanuit één codebase geëxporteerd naar de verschillende platforms. Sinds 2020 kan Flutter ook gebruikt worden om PWA’s te ontwikkelen.

Flutter is open-source en ontwikkeld door Google. De populariteit van de toolkit neemt snel toe. Bedrijven als BMW, eBay en Toyota hebben hun apps via Flutter laten ontwikkelen.

Een alternatief voor Flutter is te vinden in het JavaScript framework dat Facebook ontwikkeld en gepubliceerd heeft: React Native. Brthrs gebruikt dit framework om cross-platform/hybride apps te ontwikkelen. Klik om meer te lezen over het verschil tussen React en React Native.

Flutter versus Progressive Web Apps (PWA’s)

Op het eerste gezicht zijn web apps en hybride apps totaal verschillende opties. Maar, beide technologieën bieden een eenvoudige manier om functies en content voor een breed publiek toegankelijk te maken. Tot op zekere hoogte kunnen web apps en hybride apps beide voor hetzelfde probleem worden ingezet.

De keuze tussen een hybride app via Flutter (of React Native) en een Progressive Web App hangt af van verschillende factoren. Vooral de toepassing van het eindproduct en het beschikbare budget zijn doorslaggevend.

Robert van Brths kijkt samen met Sharon Dijksma, de burgermeester van Utrecht, naar een computerscherm

Robert van Brths praat met Sharon Dijksma, de burgermeester van Utrecht, op het kantoor van Utrecht

Mobiele applicatie of web applicatie laten maken

Brthrs helpt graag met de keuze tussen het laten ontwikkelen van een web app en een hybride app. Wij maken digitale producten waarmee je echt een diepe verbinding maakt met de gebruikers.

Ons multidisciplinaire team van ontwikkelaars, designers en contentstrategen staat te popelen om nog meer digitale producten te maken waar mensen beter van worden. We helpen merken en organisaties met het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van mooie, slimme en gebruiksvriendelijke oplossingen.

Heb jij een uitdaging? Opdracht? Of misschien alleen een idee? We horen het graag! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Leave a Reply

Naar de inhoud springen