8 uitstekende voorbeelden van toegankelijk design — Brthrs Agency B.V.

8 uitstekende voorbeelden van toegankelijk design

Datum: 2019-06-20 | Categorie: Apps, Digitale Toegankelijkheid, Websites | Tags:

Een toegankelijke digitale wereld is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor ons allemaal. Wanneer je je arm breekt of je muis ineens kapot gaat, wil je jouw favoriete websites en apps blijven gebruiken. Brthrs gaf je eerder wat nuttige hulpmiddelen om een toegankelijke website te ontwikkelen, maar ieder begin is moeilijk. Daarom zetten wij in deze blog 8 mooie voorbeelden van toegankelijk design op een rijtje om inspiratie op te doen.

1.Toegankelijke toolbar

Screenshot van website van Brthrs met links de optie om het lettertype te vergroten of te verkleinen

De meeste browsers en besturingssystemen hebben toegankelijke mogelijkheden ingebouwd. Het is echter gebruiksvriendelijker om die opties in je ontwerp aan te bieden. Ook als designer heb je op die manier meer controle over je lay-out. Op de website van Brthrs kun je de lettergrootte en het contrast ‘on the fly’ wijzigen. Probeer het zelf eens met de balk links in het scherm!

2. Toegankelijke nieuwssite

Screenshot van de Italiaanse nieuws website Informazione met grote letters, sterke contrasten en grote foto's

De Italiaanse nieuwswebsite Informazione Facile richt zich op mensen met hersenaandoeningen. Daardoor kenmerkt het ontwerp zich door een opgeruimde interface met sterke contrasten, grote letters en simpele teksten.

3. Toegankelijke reis-app

Gif van de Transit app met grote letters en heldere kleuren

 

Deze reis-app is gericht op mensen met een visuele beperking. De routes zijn aangegeven met duidelijke kleuren en grote letters. Om het nog beeldender te maken, kunnen gebruikers het route-scherm omhoog schuiven om de real-time route op de kaart te bekijken. Ook hier is gelet op kleurgebruik.

4. Toegankelijke tekstblokken

Screenshot van de website van bloomberg waarop te zien is dat regels niet te breed zijn, zodat ze goed leesbaar blijven

 

 

Als de tekst van een website te breed is uitgelijnd, is het voor mensen met een visuele beperking moeilijk te lezen. Daarom bestaat er een richtlijn om in je ontwerp maximaal 90 letters op één regel aan te houden. Bovenstaande website van Bloomberg is daar een goed voorbeeld van.

5. Toegankelijke foutmeldingen

Gif afbeelding van een foutmelding van verlies van wifi-signaal. De foutmelding gebruikt felle kleuren en heldere iconen en tekst.

Foutmeldingen moeten begrijpelijk zijn voor elke doelgroep. Daarom is het belangrijk dat deze boodschappen duidelijk ontworpen zijn. Bovenstaand design doet dat niet alleen met tekst, maar ook door een slim gebruik van felle kleuren en icoontjes.

6. Toegankelijk navigeren

Screenshot van Youtube, waarop je met je muis kunt navigeren

Sommige doelgroepen kunnen geen muis gebruiken, maar zijn afhankelijk van een toetsenbord om door een website te navigeren. YouTube is een goed voorbeeld van een platform dat slechts met toetsenbord uitstekend te gebruiken is. Door de goede invulling van de focus-functionaliteit, kun je met de TAB-toets eenvoudig door YouTube bewegen.

7. Toegankelijke buttons

Een gele button die, wanneer je er overheen beweegt, ingedrukt lijkt en waarvan de kleur verandert

Bij een goede navigatie hoort duidelijke interactie. Voor mensen met een oogbeperking kan het moeilijk zijn om te onderscheiden waar je wel en niet kunt klikken. Bovenstaande button maakt eenvoudig duidelijk dat het object klikbaar is. De knop gaat subtiel naar beneden wanneer je er met je muis of vinger overheen glijdt.

8. Toegankelijk kleurenpalet

Screenshot van het overzichtsscherm van de app De Stopcoach, met buttons in heldere kleuren en goed contrast tussen lettertype en achtergrond

Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking heeft een visuele beperking, zoals kleurenblindheid. Deze doelgroep kan tijdens het browsen moeite hebben om de achtergrond van de voorgrond te onderscheiden. Wij ontwikkelden een app voor Stopcoach, waarin goed is gelet op de contrasten van lettertypes en achtergrondkleuren. Zo kunnen ook mensen met een oogbeperking probleemloos van de app gebruikmaken.

 

Sta je te popelen om aan de slag te gaan met een toegankelijk ontwerp, maar heb je de kennis niet in huis? Brthrs helpt je graag bij het ontwikkelen van een digitaal toegankelijk product. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op:

Feedback

Mis je iets? Heb je vragen?
Stuur ons dan een berichtje.

Skip to content