5 manieren om websites te ontwerpen voor iedereen — Brthrs Agency B.V.

5 manieren om websites te ontwerpen voor iedereen

Datum: 2019-07-02 | Categorie: Design, Digitale Toegankelijkheid | Tags: ,

Bij Brthrs staat inclusief design hoog in het vaandel. Een website moet toegankelijk zijn voor iedereen; niet alleen om mensen met een beperking een dienst te bewijzen, maar ook om meer doelgroepen te bereiken. Maar wat moet je in de gaten houden als je een toegankelijke website ontwerpt? Wij hebben vijf belangrijke zaken op een rijtje gezet. 

 

1. Laat je aannames over design los

Ieder mens doet aannames, maar bij inclusief design is het juist belangrijk om aannames los te laten. Je gaat er misschien vanuit dat jouw bezoeker je website op een groot scherm bekijkt, of juist op een klein scherm. Wat als het tegenovergestelde waar blijkt te zijn? En werkt jouw website nog steeds als hij wordt gebruikt in een drukke ruimte met slechte wi-fi? Wanneer je hier vooraf rekening mee houdt, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan én zul je uiteindelijk meer mensen tevreden stellen – ook mensen die niet dezelfde wensen en eisen hebben als jij.

 

2. Toegankelijk design begint bij het begin

Inclusief ontwerpen komt niet in de ontwikkelfase om de hoek kijken, maar moet al in de concept- en designfase uitgetekend worden. Toetsenbord-interactie, kleurcontrast en de toegankelijkheid van tekst en media zijn diepgeworteld in een ontwerp. Een goede wisselwerking tussen projectmanagers, ontwerpers en ontwikkelaars is daarom van groot belang. Iedereen moet keuzes in het ontwerp kunnen begrijpen en uitvoeren.

 

3. Begin met het ontwerpen van de ‘ongewone’ zaken

Wanneer je een website ontwikkelt, lijkt het logisch om aan de slag te gaan met zaken waar je bedreven in bent. Toch is het misschien beter om je op onontgonnen terrein te begeven. Zorg bijvoorbeeld eerst dat jouw design volledig met toetsenbord te besturen is, alvorens je met toepassingen voor de muis aan de slag gaat. Op die manier draai je de zaken om en wordt het geen uitzondering, maar een regel om toegankelijk te ontwerpen.

 

4. Houd je kleurgebruik in de gaten

Het gebruik van een correct kleurenpalet is van groot belang voor je ontwerp, niet alleen voor visueel beperkte doelgroepen. Wanneer iemand zijn smartphone in de volle zon gebruikt of jouw website op een slecht scherm bekijkt, kunnen onduidelijke kleuren voor problemen zorgen. Zorg voor een juist contrast en probeer geen betekenis op te hangen aan kleur. Onderstreep een link bijvoorbeeld altijd, in plaats van deze slechts een andere tint mee te geven. Wij zetten eerder enkele nuttige tools op een rijtje om het contrast van je design te checken op toegankelijkheid.

 

5. Zorg voor een duidelijke interface

Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is bovenal belangrijk dat de interactieve elementen van je ontwerp er interactief uitzien. Simpel gezegd: een zoekbalk moet eruit zien als een zoekbalk en een button moet er klikbaar uitzien. Een knop die subtiel naar beneden gaat als je er overheen glijdt met je muis of vinger is hier een goed voorbeeld van. De visueel beperkte doelgroep, maar ook mensen die haast hebben of zijn afgeleid, hebben hier baat bij. Met andere woorden: een duidelijke interface zorgt ervoor dat je ontwerp meer mensen bereikt.

 

Vind je het lastig om te bepalen of jouw design toegankelijk is? Wij zetten eerder 6 onmisbare tools op een rijtje om je te helpen met een toegankelijke website en gaven 8 uitstekende voorbeelden van toegankelijk design. Daarnaast leggen we hier uit waarom een toegankelijke website belangrijk is voor iedereen. Brthrs heeft veel ervaring met inclusief design en helpt je graag. Voor meer informatie of vrijblijvend advies: neem contact met ons op!

 

Feedback

Mis je iets? Heb je vragen?
Stuur ons dan een berichtje.

Skip to content