Hoe ontwikkelen wij een digitaal toegankelijk product

Digitale Toegankelijkheid is in de basis een simpel principe: Zorg ervoor dat iedereen jouw digitaal product kan gebruiken, dus ook mensen met een beperking.

Echter is het in de praktijk moeilijker dan je zou denken. In de praktijk zijn er namelijk honderden factoren waar je rekening moet houden om je product digitaal toegankelijk te maken. Er is wel een richtlijn beschikbaar, alleen is deze niet makkelijk te gebruiken (deze is niet digitaal toegankelijk ;).

Hierom hebben wij een methodiek ontwikkeld waarmee wij op een snelle en doeltreffende manier jouw digitale product toegankelijk kunnen maken.

Hoe werkt deze methode?

Wanneer wij teruggegaan naar de vereenvoudiging van digitale toegankelijkheid, namelijk: “Zorg ervoor dat iedereen jouw digitaal product kan gebruiken, dus ook mensen met een een beperking. “, dan zie je dat de “mensen met een beperking” centraal staan.

Met dit als handvat hebben wij alle mogelijke beperkingen in kaart gebracht, gecategoriseerd en deze verwerkt in persona’s. Tijdens de ontwikkeling van een app of een website gebruiken wij deze persona’s om onze producten digitaal toegankelijk te maken. De persona’s hebben allemaal een eigen naam en ook een set aan vragen die zij kunnen stellen aan onze ontwikkelaars en ontwerpers. Als voorbeeld:

Marije is slechtziend en stelt ons de volgende vragen:

  • Kan ik afbeeldingen en tekst groter en kleiner maken?
  • Kan het lettertype, kleur en/of de regelafstand aanpassen?
  • Kan ik luisteren naar een voorgelezen versie van de inhoud?
  • Kan ik luisteren naar audiodescriptie in video’s?
  • Kan ik de tekst lezen met een brailleleesregel?

Per vraag geven wij een antwoord en een daarbij horende prioriteit in de vorm van een 👍🏼. Hoe meer “duimpjes” hoe relevanter de vraag is voor de beoogde doelgroep die gebruik gaat maken van het digitale product. Als voorbeeld: Wij zijn bezig met een website waar geen video’s op voorkomen. Dan is het antwoord op deze vraag als volgt:

Vraag: Kan ik luisteren naar audiodescriptie in video’s?
Antwoord:
Niet van toepassing
Prioriteit: 👍🏼

Wil jij meer weten over wat digitale toegankelijkheid voor jouw organisatie betekent?